Топ юрист: Киро и Асен са токсични! Татко Петко е човекът в сянка зад правителството

Кирил Петков

Топ юристът и шеф на Института за модерна политика и Центъра на нова Европа д-р Борислав Цеков прави горещи разкрития  пред ПИК за трусовете около падналото правителство нa Кирил Петков и несъстоялия се кабинет на Асен Василев, странната диалогичност, обзела БСП, ДБ и ИТН за нова коалиция и управление, след като се сринаха във властта, полезния ход на президента Румен Радев при връчването на третия мандат и бъдещето на 47 ото Народно събрание.

Останах сащисан, че по изрезки на вестници се гради теза, че главният прокурор трябва да бъде отстранен. Това не е теза на сериозен юрист, затова и корабокрушираха. Искало им се да падне главният прокурор, защото така им се струвало. Главният прокурор не беше и адресат по много от исканията, каза Ценов. Надежда Йорданова е политическо лице, което изпълнява поръчка.

Не може юридически възглед на главния прокурор, в това число по пътната безопасност и безобразия, да води до искане на оставката му. Два живота бяха отнети от човек, олицетворяващ тинята на обществения живот, който има опънат над него чадър, въпреки твърденията за наркодилърство в Студентския град. Човек, в чиято мивка полицията си обслужва колите. Човек, който кара с полицейска лампа, което е противозаконно.

Твърдение от мутренските времена е слагането на чадъри над престъпни босове с твърдението, че са информатори. Кой назначава полицаи с татуировки и библейски бради. Кой провежда тази кадрова политика, попита Цеков. Според него уволнената полицайка вероятно е парадирала с възможностите си.

9 години по делото за смъртта на Милен Цветков – всичко по делото беше изстискано. Занимаваха се със закриване на специализираното съдопроизводство. Гледаме Киро, който ни занимава с всичко, но не и с реалните проблеми.

До голяма степен очаквах връщането на мандата от ПП, щеше да е самоубийство като да си купиш фабрика на 9 септември, ако реализират мандата, коментира Цеков. Според него примитивна мисловна схема е, че те са от страната на светлината. Това обяснява прекъсването на всички форми на политически диалог. ПП вече са токсични, с тях никой не иска да говори.

Въпрос е дали Радев иска бързи избори, или търси възможност за кабинет в този парламент без кликата на Кирил Петков. Така Цеков коментира възможността за реализиране на третия мандат. БСП валенците са много по-ограничени от тези на ИТН, които са всеядни, смята Цеков.

Най-много се стремят към мандата обаче от ДБ, но това не може да стане без ГЕРБ, както и дали Радев ще участва в комбинация, която да върне ГЕРБ във властта. Честният изход от ситуацията са изборите. Но ситуацията е много сложна. Кирил и Асен вкараха страната в застой, наследството е тежко, затова партиите не искат горещия картоф, каза Цеков, който се надява на силно и стабилно следващо правителство. Сега всички залитали модерно и се правели на консерватори като Руди Гела на Орбан.

Хората без опит се провалиха, когато бяха овластени. При нужда от сърдечна операция не се отива при стажант, а при опитен оператор, дори да е грубиян, дори да мирише, даде пример Цеков.

Цялата маса ПП няма опит, да си на два протеста, нe е политически опит, каза още Цеков. Той каза, че „Промяната“ ерозира политическата система и разбирането за демокрация. Разговорите за правителство винаги е било с парламентарни групи, а те тръгнаха да подработват депутат по депутат с аромат на корупция. Ако са дали и пари, как ще ги връщат, като се провалиха, попита иронично Цеков.

Обидно ще звучи за Кирил Петков да обяснявам Пoвeдeниeтo нa Татко Петко и Лена Бориславова. Може би той е премиер в сянка и ще иска да има право на обръщение към нацията от телевизията. Не знам за Лена дали му е лява или дясна ръка.

Според Цеков е напълно възможно в ПП да има разделение по кланове около Кирил Петков и Асен Василев с Лорер и Прокопиев.

Докато се гласува изцяло машинно, ще стои опасността от манипулиране на изборите, невъзможно е така да има обществен контрол, смята Цеков. Хартиените бюлетини се броят пред очите на цялата комисия, а броенето през чипове не може да е легитимно и при сертифицирането. Но Бай Ганьо е жив и той разбира повече от германците.

При машинното гласуване незабележимо ще се измисли как да се елиминират малките партии. Разумно е да има опции и за машинно, и за хартиено гласуване. Ако искаме да следим за честността на изборите, да се запишем за наблюдатели, каза Цеков.

Не мога да разбера лицемерието на БСП и изявленията на Корнелия Нинова за машинното и смесеното гласуване. Не мога да разбера насаждания страх от фалшифициране на изборите. Трябва да има обществено доверие. И до днес от ЦИК няма доклад как са реализирани изборите, каза Цеков.

Ако има политическа воля в парламентарните групи, може да има и извънредно заседание без комисии за изменение на Изборния кодекс, каза Цеков.

Според него може процедурата да се разтегли от Радев така, че изборите да са в началото на октомври. Това може да е 18 октомври, но и 25 септември.

Много интересно щяло да е Ицо Хазарта да се изправи срещу Нинова или Бойко Борисов. Този човек, който е необразован и пее за дрога, нямал място в парламента.

Никола Минчев, който е работил при мама и обяснява в страничката си биография, че е правнук на дядо си, не е достатъчно да е председател на Народното събрание, даде още примери Борислав Цеков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ