Напрежение на Дондуков 2! Радев в паника: Не иска да прави служебно правителство заради газа и инфлацията

payimage-538376

Огромно напрежение се е настанило в сградата на „Дондуков“ 2, часове преди президента Румен Радев да обяви кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на партия ГЕРБ. Това съобщава ПИК, базиран на отлично информирани източници от администрацията на държавния глава.

Причината е, че Радев е изпаднал в паника от все по-голямата вероятност за назначаване на служебно правителство и отиване на предсрочни избори наесен. Президентът е бил уведомен от своите експерти, че неговият кабинет ще трябва да се справя с кризите с газа и галопиращата инфлация. Два проблема, тотално изпуснати от контрола на сегашната власт, които биха нанесли сериозен имиджов удар по държавния глава.

Припомняме, че още миналата седмица от ГЕРБ алармираха, че сегашното правителство е заложило бомба пред евентуален служебен кабинет. Тъй като доставките на газ са осигурени едва на 1/3, назначеното от Радев правителство ще има тежката задача в началото на есента да решава кои заводи да работят и кои да преустановят дейност заради дефицита на синьо гориво.

На този фон цените на стоки и услуги продължават да достигат рекордно високи стойности, а липсата на законодателна дейност до голяма степен връзва ръцете на служебното правителство и то едва ли ще може контролира инфлационния процес.

Наред с другите кризи – външнополитическа, съсипаното МВР, опасността да загубим милиардите по Плана за възстановяване, спрените строежи, очаквания слаб туристически сезон, цялостната картина изглежда толкова песимистична, че Радев е решил всячески да лобира за съставянето на правителство, за да не му се налага да назначава служебен кабинет.

Държавният глава е наясно, че с втория мандат това няма да се случи, но виждал светлина в тунела при по-малките партии, които трескаво се предлагат за мандатоносители. Най-силни заявки идвали от „Демократична България“, а БСП и „Има такъв народ“ също проявяват амбиции да правят правителство.

Затова и Радев този път обмисля да наруши неписаното правило да връчва третия мандат на третата по големина партия, както правеше винаги досега. В момента на „Дондуков“ 2 текат трескави анализи кой има най-голям шанс да състави правителство, а лично държавният глава търсел всевъзможни начини да лобира за нов редовен кабинет.

Засилените разговори най-вероятно ще се състоят още с прибирането на президента от посещението му в Черна гора. Не е изключено дори след връщането на мандата от ГЕРБ Радев да направи още един кръг от консултации в опит да убеди партиите за редовен кабинет.

В опитите си да избегне служебно правителство, държавният глава получава солидна подкрепа от американското посолство. На „Козяк“ 16 натискат всячески

проевропейските и пронатовски партии ПП, ГЕРБ и ДБ да направят антируско правителство и да изолират проруски настроените партии, каквито са „Възраждане“, БСП и „Български възход“ на Стефан Янев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ