Нинова драпа за ново правителство в коалиция с ИТН: Да се върнат за преговори с търпение

payimage-518179

„Не бива мандатоносителят да излъчи премиера. Решението трябва да се вземе от всички, които преговарят. Моето лично мнение е, че премиерът трябва да е от първата по големина политическа сила – ПП. Как той ще се казва, това е въпрос на обсъждане“, обяви в ефира на БТВ лидерът на БТВ Корнелия Нинова.

БСП щяла да върне ИТН на масата на преговорите с търпение, разум и аргументи. „Проблемите между ПП и ИТН не почнали сега, а са отдавна – от избора на шеф на БНБ, после са се се задълбочили покрай споровете им за парите за строителните фирми. Винаги сме се опитвали да бъдем мост и донякъде сме успявали. През целия период сме били в добри отношения и с едните, и с другите, помагали сме“, поясни Нинова.

Министърът на икономиката отхвърли критиките на Бойко Борисов и ГЕРБ. „Категорично ще оборя това, което казва, че сме във фалит, катастрофа в икономиката. Фактите опровергават всички твърдения за срив в икономиката и фалит на индустрията в България. Опровергават и лъжите на Борисов за успешното управление на ГЕРБ. Индустрията работи и промишлеността произвежда повече сега, отколкото при управлението на ГЕРБ“, каза тя.

„Това е събирателен образ на модела, срещу който се борим в последните години – многократно нарушаване на закона, подкрепа или чадър от институции, които години наред са си затваряли очите за това, което се случва, чувство за безнаказаност у един млад човек и чувство за несправедливост у цялото общество“, каза Нинова в коментар на скандала с бившия футболист Георги Семерджиев, който причини катастрофа, довела до смъртта на две млади жени.

„Разбира се, това може да се поправи“, посочи Нинова.

,,Проблемът е в приложението на закона. Приложението на закона е много по-важно от самия закон. От опит го знам – обикновено нишката се къса в приложението. Хора трябват“, поясни тя.

„Разбира се, че инфлацията е привнесена. Дори има други страни с ЕС, които са по-висока инфлация от нас. Разбира се, че причината е войната“, уточни Нинова.

Според нея, въпросът е какво може да се направи в тази ситуация. Една от първите мерки, които прилагат другите правителства, както и българското, е намаляването на данъците.

„Другата е социалната политика и мерките, с които да компенсираме доходите. Тук мисля, че също свършихме добра работа“, добави Нинова.

На въпрос дали работи добре мярката за отстъпка от цената на бензина, тя отговори положително. „Мисля, че рано или късно ще стигнем до таван на цените. Вероятно наесен“, посочи Нинова.

Тя заяви, че ако се стигне до сформиране на правителство, от есента може да има увеличение на пенсиите.

,,Не се ли справим, влезем ли в служебен кабинет, всички мерки, които набелязахме сега, няма как да се случат, защото няма да има парламент“, подчерта вицепремиерът в оставка.

На въпрос дали очаква БСП да получи третия мандат за съставяне на правителство, тя отговори: „Каквото реши президентът. Ако реши да бъде при нас, ще направим възможно всички да проведем разговори и да съставим кабинет“.

Според Нинова, коалиционното споразумение е било грешка. „Две са грешките ни досега. Едната е, че не направихме тази конкретна програма, която имаме сега. И другата е тази нарушена комуникация“, обясни тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ