Ами сега?! Радев бави връчването на мандатите: Ножът опря! Бяга от назначаване на служебно правителство

румен радев

Президентът Румен Радев тупа топката с връчването на мандатите и всячески се опитва да отложи напред във времето разпускането на Народното събрание и назначаването на служебно правителство, предава ПИК.

След като в петък държавния глава получи обратно неизпълнен мандата за съставяне на правителство от първата партия „Продължаваме промяната“, той обяви, че през тази седмица ще каже кога ще връчи втория мандат.

По Конституция Радев няма срок, в който да връчи мандата на ГЕРБ. Тепърва днес или утре се очаква той да обяви дата и час, когато втората по големина партия ще се яви на „Дондуков“ 2.

Президентът е наясно, че партията на Борисов ще му върне веднага обратно мандата и тогава на него ще му остане последната опция да избере трета политическа сила в 47-ото Народно събрания, на която да го връчи. И тук, както и при предходните пъти, Конституцията не посочва срокове, в които това трябва да се случи.

Две са основните причини Радев да се размотава с отредените му по закон функции и да не бърза с даването на мандатите.

Основната е, че държавният глава не иска да назначава служебно правителство.

Неговият кабинет ще трябва да се справя с огромни кризи, каквито са липсата на газ и галопиращата инфлация. А невъзможността да осъществява законодателна дейност връзва ръцете на хората, които ще сложи в изпълнителната власт.

Така на практика едно служебно правителство освен да подготви следващи избори ще има и тежката задача да решава кои заводи да работят и кои не, както и да обяснява на българския народ за високите цени на стоки и услуги.

Затова и с разтеглянето във времето на процедурата Радев има надежда, че все пак може Да се стигне до някаква договорка между партиите и да се излъчи редовно правителство.

Има и още една причина Радев да мотае раздаването на мандатите и разпускането на Народното събрание. По закон след като назначи служебно правителство, трябва да определи и дата за нови избори, която да е не по-късно от 2 месеца от разпускането на парламента.

След падането на редовния кабинет държавният глава обяви, че не трябва да има избори преди 15 септември, с което на практика опциите за предсрочния вот остават 25 септември или 2 октомври.

С темповете, с които връчва мандатите, и при хипотеза, че третият такъв отиде при някой измежду БСП, ДБ и ИТН, които ще го бавят 7 дни в опит да съставят правителство, нищо чудно разпускането на 47-ото Народно събрание да се случи в началото на август, а предсрочните избори да са на 2 октомври.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ