Народът побесня! Връщат маските на закрито. Подгответе се за ужасяваща Омикрон вълна

Д-р Ива Христова

До два дни ще бъдат върнати маските на закрито заради големият брой заразени с новите варианти на COVID. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

“Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места”, коментира проф. Христова. Тя посочи, че в здравното министерство се водят интензивни разговори по темата, съобщава Труд.

“Важно е мерките да бъдат превантивно взети, тъй като очакваме значително повишаване на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространение на заболяването”, посочи експертът. По думите є подвариантът BA.5 (това е петият подвариант на Омикрон) много бързо се разпространява и всеки заразява много повече хора. Симптомите са свързани с повишена температура около 37,5 до 38,5. Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми.

“Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите”, обясни проф. Христова. Тя подчерта, че като процентно отношение смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни.

“Освен това вече имаме изграден имунитет и успяваме да се преборим с вируса още на входната врата – 30% ваксинирано население и голяма част преболедували, някои – безсимптомно”, уточни професорката. Тя подкрепи главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който поиска Здравната каса да върне безплатните PCR тестове заради новата COVID вълна.

“Абсолютно подкрепям. Това е много важен момент за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки изследвания ни трябват. Сега е моментът – в началото на надигащата се вълна. Наши проучвания върху здравен персонал показаха, че около 30% от персонала вече има прекарана инфекция. Сега процентът вероятно е 70-80”, коментира проф. Христова.

Тя изтъкна, че най-важната стъпка в превенцията е ваксинирането. Но добави, че при променящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна защита от ваксина.

“Виждам активизиране на процеса по поставяне на втора бустерна доза. Сега е моментът за ваксиниране, защото ни трябват поне 2 седмици, за да бъдем защитени”, отбеляза директорът на НЦЗПБ.

Здравното министерство променя Наредба 9

НЗОК отново ще плаща антигенните тестове

Здравната каса отново да плаща за антигенни тестове за КОВИД след направление от джипи и специалист в извънболничната помощ. Това предлага министерството на здравеопазването с проект за промени в Наредба 9.
Към момента пациентите могат да получават направление само за PCR от лекар специалист, казват от МЗ. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на коронавирус да бъде назначаван от джипито или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус, добавят оттам.

С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус, казват още от ведомството. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на заразата. Според МЗ необходимите финансови средства за мярката са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ