Пълен цирк с преследвания от два Миг-29 и приземен в Бохот самолет: Грешка е, а бях задържан

пилот

Нямам представа защо бях прихванат, навярно досадна грешка. Това коментира пред Nova News пилотът на самолета, прихванат и приземен вчера от ВВС – Валери Илиев.

Според първоначалната информация, става дума за инструктор от Частна школа за летци в Бохот. Пилот от нея е летял и обучавал курсист. Трябвало е да заяви полета си в Долна Митрополия нa военното летище, но не го е направил.

Илиев опроверга тази информация и сподели, че той е пилотът, който е управлявал самолета. „Поради отказ на радиостанцията на самолета, на който обучавам курсисти, се наложи да изпълня тестов полет. Не съм го изпълнявал край Свищов, а на 20 км от летището в Бохот. След това бях прихванат от самолет МиГ-29.

По думите му вчерашното изпълнение е било „недобро“.

„Не съм нарушител, информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G – сегмент от въздушното пространство до определена височина, в която всеки един собственик на летателно средство може да изпълнява полети без да се обажда на когото и да е. Аз винаги се обаждам. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за паника“, категоричен бе Илиев.

И допълни, че след прихващането са се изсипали всички възможни служби. Бях отведен в полицията и бях задържан вчера от 16 ч до преди половин час. Снеха ми показания. Ще предявя искания. Това нарушава свободата ми, това петни името ми“, заяви той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ