Такова чудо НС не помни! От ГЕРБ скочиха остро на мъжа на Лена: Водите заседанията деспотично

маноил манев

Депутатите отново се хващат за промените в Закона за съдебната власт.

За първо четене в Народното събрание влизат промени в Закона за здравето, които дават право на болнични за родители на деца до 12 години, върнати от училище и поставени под карантина.

В дневния ред на депутатите днес са окончателните промени в закона за данъка върху добавената стойност за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 до 100 000 лева оборот. Промените, внесени от ПП, БСП, ИТН и ДБ, ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които, според вносителите, ще станат по-конкурентноспособни и ще намалят административните си разходи.

Заседанието започна в 9:05 часа, след като кворумът беше събран от първия път.

От ГЕРБ казаха, че ще подкрепят предложението. Проф. Костадин Ангелов отбеляза, че днес се приемат изменения в Закона за здравето без нито един представител на Министерство на здравеопазването. „Такова чудо тази зала не помни!“, отбеляза той.

От ДПС също казаха, че ще подкрепят предложените промени, но въпреки това, имат своите бележки. Направи ги Хасан Адемов.

Предложените промени в Закона за здравето, които дават право на болнични за родители на деца до 12 години, върнати от училище и поставени под карантина, бяха приети след 60-минутен дебат. Беше направено и предложение още днес да мине и на второ четене, което беше прието.

След това дебатите продължиха. Този път темата на спора беше липсата на финансовата рамка на промените, които нямали покритие. Тази теза застъпиха проф. Асен Балтов и д-р Лъчезар Иванов От ГЕРБ.

Те се учудиха как е възможно да се приема нещо, без то да има яснота как и откъде ще се финансира От държавния бюджет.

Проф. Балтов предложи тези промени да не влизат в сила от 1 януари 2023 г., а от 1 септември т.г., с оглед на започващата нова учебна година.

От ГЕРБ скочиха на и.д. председател Мирослав Иванов, че е потъпкал демокрацията и дебата, като е отнел думата на опозицията. „Вие започвате по един деспотичен и арогантен начин на водене на заседания. Спазвайте духа, закона. Опитваме се да имаме някакъв консенсус. Трябва да имаме диалогичност, колеги. Г-н председател, вие по никакъв начин не толерирате това желание на различните политически групи“, каза Лъчезар Иванов.

Думата взе Мустафа Карадайъ. „Г-н председател, лозунгът за промяната на модела, ако е в действие, няма да стигаме до тези ситуации. Има заявени предложения по време на дебата. В момента се опитвате да налагате и други неща, дори и да прекъсвате дебата. Това е погазване на законите на страната. И когато се погазват законите и Конституцията от правилните хора… а когато се прави от опозицията, вие правите квалификации и обиждате“, каза той.

Какво приехме днес, колеги? Едно нищо!, обясни отрицателния си вот Маноил Манев от ГЕРБ.

След кратка обедна почивка, депутатите подновиха работата си с обсъждането на окончателните промени в закона за данъка върху добавената стойност за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 до 100 000 лева оборот.

Чобанов от ДПС заяви, че той и съпартийците му, ще подкрепят този праг, но и ще направят свои предложения за промени през есента, преди гласуването на държавния бюджет.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ