Правителството на Киро продължава да гази законите – назначи за трети мандат в НСИ кумица на… Рашков

бойко рашков

Нищо ново под слънцето, както за казали древните римляни. Правителството в оставка на Просто Киро брутално наруши законите за пореден път – в този случай Закона за статистиката.

На заседанието на Министерския съвет от 13 юли, се взе решение за назначаване на заместник председатели на Националния статистически институт. Едно от лицата е Диана Янчева, която се готви да заеме позицията заместник-председател на НСИ за трети пореден мандат. ПървотО Й назначение като заместник-председател на НСИ с Решение на МС 434 от 31.05.2012 г. За втори път е назначена за заместник-председател на НСИ с Решение на МС 622 от 03.09.2014 г.

В член 8, алинея 1 на Закона за статистиката е записано, че председателят и тримата заместник председатели на НСИ „се определят с решение на Министерския съвет за срок 7 години, но за не повече от два мандата“.

Не е нужно човек да е с юридическо образование, за да преброи колко пъти Янчева е назначавана за заместник-председател на НСИ – веднъж 2012 г., втори път 2014 г. и трети път сега 2022 г. още последното й назначение е от 03.09.2014 г. и нейният 7-годишен мандат е изтекъл още през миналата година, но тя продължава да е на същата позиция, подписва документи и се разпорежда с държавни пари.

Нещата стават и още по-странни: на заседанието си на 13.07.2022 г. МС е решил да освободи Богдан Богданов – вторият заместник-председател на НСИ, защото е изтекъл неговият мандат. Но от решението на МС от 2014 г. се вижда, че и Янчева, и Богданов са определени за заместник-председатели на НСИ по едно и също време. Възниква въпросът – как след 7 г. и 10 месеца се оказва, че от двамата само на Богданов е изтекъл 7-годишният мандат, а Янчева е назначена за трети мандат, въпреки че Законът за статистиката го забранява?

Служителите в НСИ имат обяснение. Янчева сама се е хвалила на свои подчинени, че Бойко Рашков й е кум. Ако това е вярно, значи назначенията на роднини продължават. Ако Рашков не е кум на Янчева, то значи става въпрос за ментални проблеми на зам.-шефката на НСИ.

А за емоционално неуравновесената Янчева знаят всички служители в НСИ, защото нееднократно са свидетели на нейните истерични пристъпи. Мнозина могат да потвърдят за случая, когато замери свой подчинен с шише с минерална вода. Знае се и кои служители на НСИ могат да укротят пристъпите й на агресия.

Янчева е и водещият ръководител на преброяването на населението през 2021 г, когато личните данни на българските граждани се озоваха на сървър в САЩ. Резултатът от проверката на КЗЛД може да се намери на сайта на комисията. В момента в НСИ се извършва тотално преработване на данните, за чието събиране държавата даде над 4 млн.лв., за да бъде прикрита некадърността на ръководството на НСИ, което е и причина за най-големия провал в историята на българската статистика, коментират още служители на Националния статистичекси Институт в сигнала си до агенция ПИК.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ