Ново 20! Петков и Василев с тънки сметки – отказват подкрепа за третия мандат!

кирил петков асен василев

„Продължаваме промяната“ няма да подкрепи кабинет с третия мандат в рамките на 47-ото Народно събрание, защото Кирил Петков и Асен Василев вярват, че ще постигнат стабилно мнозинство в коалиция с „Демократична България“ и БСП след извънредните избори, които най-вероятно ще са на 2 октомври. Това показват сметките на изкушените от политическия инженеринг, базирани на резултатите от последните социологически проучвания, пише „Марица“.

Дефектът като ефект

Начинът, по който бе отстранен председателят на парламента Никола Минчев, и вотът на недоверие, организиран от ГЕРБ и ДПС и подкрепен от „Възраждане“ и ИТН, разпредели по нов начин основните играчи на политическия терен. Големите губещи са хората на Слави Трифонов, които почти сигурно изпадат от следващото НС. В същото време „Продължаваме промяната“ бързо преодоляха дефекта на естествената ерозия, която съпътства всеки участник във властта и са напът да го превърнат в ефект.

Ядрата и периферията

В резултат разликата между ГЕРБ и ПП, която според социолозите преди 3 седмици беше между 4 и 6 процента, вече е в рамките на статистическата грешка. При добра кампания „Промяната“ има всички шансове да си върне лидерството, при това с добър аванс, ако ГЕРБ не успее да мобилизира периферия в следващите месеци. Партията на Борисов и ДПС са известни с широките си твърди ядра, които обаче тежат при ниска изборна активност. При повече гласуващи възможностите на двете политически сили да вдигнат електоралната си подкрепа са силно ограничени.

Младостта не е порок

При „Промяната“ опциите за растеж за значително по-големи – партията е новородена и като при всички нови неща, хората са склонни да прощават неудачите и да ги отдават на грешките на растежа. Кирил Петков и Асен Василев все още не са изградили структури по места. В този смисъл ПП има значителен електорален резерв. Той може да бъде развит и на принципа „могат момчетата и в тях ни е надеждата, но лошите не им дадоха време“. А такива коментари все по-често се чуват на политическите „лайкучки“ по селските площади. Нагоре все още ги движи и анти-ГЕРБ вълната, която не е утихнала в столицата и големите градове

Гласовете на малките

Ако от „Промяната“ отново улучат ваксата в кампанията, както се случи миналата есен, имат всички шансове отново да са първа сила с 3-4 процента разлика пред ГЕРБ. Другата важна подробност е, че след вота през октомври могат да останат много гласове за преразпределение и така резултат от 27-28 процента да даде значително по-голям брой депутати от сегашните 67, с които разполага ПП. Това може да се случи, ако ИТН и партията на Стефан Янев доближат 4-процентната бариера, но не я преминат, а бившите патриоти, Мая Манолова и останалите по-малки проекти се посъбудят и също преминат границата от 2%.

Сметката излиза

При такова развитие на събитията „Промяната“ може да се окаже и с 80 депутати, а за „Демократична България“ и БСП ще остане задачата да добавят още 50, за да се формира стабилна тройна коалиция с ясна управленска програма и приоритети. Възможно е, ако от „Промяната“ и ДБ не се прострелят в краката, като си помислят, че България е София и още няколко големи града. И оставят целия останал политически терен за ГЕРБ, както, между другото, се случи на проведените през последните седмици частични местни избори в различни краища на България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ