Лоши новини от „житницата“ на България! Държавата нехае, зърнопроизводителите готови на протести

пшеница

Средните добиви на пшеница в област Добрич, наричана „житницата“ на България, към момента са от 560 кг за декар – т.е. те са по-ниски от очакваните. Високата себестойност на продукцията и липсата на търсене на пазара поставят бранша пред затруднения, пише money.bg.

Допълнително ситуацията е усложнена и от масовия безмитен внос на зърно от Украйна, което е на много по-ниска цена. Притесненията на земеделците са, и че украинската пшеница не преминава фитосанитарен контрол и качествата й не отговарят на европейските изисквания.

При множеството проблеми в бранша, много от по-малките стопанства са застрашени от фалити, предупредиха председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова и земеделският производител Мария Дикова, цитирани от БНР.

Складовите бази на търговците и производителите постепенно се запълват, а тепърва ще се прибира продукцията от слънчогледа и царевицата.

Ако вносът на зърно от Украйна не бъде регулиран от държавата, зърнопроизводителите са готови и на протести.

За „неконтролируемия“ от държавата внос на украинско зърно предупреди преди седмица и Костадин Костадинов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Пред БНР той коментира, че „украинското зърно ще се продаде за българско. Държавата нехае. Затова, ако няма ответна реакция от нейна страна, хората сами ще вземат мерки! Ще тръгнат с машини да блокират на границата украинските камиони.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ