ЕКШЪН В БСП! Корнелия Нинова и Калоян Методиев смразени до смърт. Червената лидерка го прецакала

payimage-510685

Падането на правителството на Кирил Петков и провалът на ПП да направи втори кабинет начело с Асен Василев докара люта вражда между бившата вицепремиерка, министърка на половин министерство и лидерка на БСП Корнелия Нинова и последния й фаворит и шеф на кабинета й във ведомството Калоян Методиев. Двамата са се хванали за гушите на почва „бъдещи творчески планове“ като евродепутати в Брюксел. Това научи ПИК от отлично информирани източници от „Позитано“ 20, както и от приближени на скараните ортаци в икономическото ведомство.

Калоян Методиев бил бесен на червената лидерка, която го възмезди с висок държавен пост за предателството му спрямо най-лютия й враг – президента Румен Радев, заради опърничавия й характер и категоричното й нежелание да слуша съветите му.

Методиев кроял тънки сметки и внушавал на Нинова да играе ролята на буфер между несъвместимите политически сили в разпадналата се и свалена от управлението на държавата четворна коалиция около П-тата на харвардските аферисти Петков и Василев, за да се удържат на власт най-малко до местните избори догодина. Че дори по възможност и след тях до 2024 г., когато ще се проведат поредните избори за Европейски парламент.

Според него, ако БСП е във властта дотогава, първо, щяла да успее да издрапа от партийното и общественото дъно на доверие, в което е заорала. И, второ, Нинова можела да отърве кожата от масовия линч, забягвайки в Брюксел, като поведе червената листа за евродепутати. А покрай това да се спаси и самият Калоян Методиев, като кацне на втора позиция във въпросната листа.

Самата Нинова не веднъж се е хвалила, че БСП не се е карала с никого в четворната коалиция и има прекрасен диалог с всички. Следвайки настойчивите съвети на Калоян Методиев, дори успя да завре уж непреодолимите „червени линии“ на столетницата за изпращането на оръжие в Украйна и вдигането на българското вето за ЕС на Северна Македония при „парапета на Лена“.

Изгонването на 70-те „дипломати“ според Кирил Петков от руското посолство обаче я накарали да събере смелост и да обяви обезумелия от изгубилия властта експремиер в желанието му да се хареса на САЩ и да получи подкрепата им за нежелан. И да заложи на другото крило в ПП начело с Асен Василев, въпреки уверенията на Калоян Методиев, че то не е по-перспективно за продължаване на общото им управление.

Диаметрално разминаване между Нинова и Методиев имало и по темата какво правителство трябва да се състави при връчването на третия мандат-експертно или с политически фигури. Методиев твърдо настоявал за експертен профил на последния опит за избирането на кабинет в 47-о Народно събрание, независимо кой ще получи мандата – БСП, ИТН или ДБ, заради дискредитирането на всички политици, участвали в управлението на първия им кабинет. На такава позиция са и ИТН, и ДБ.

Нинова обаче твърдо застъпвала тезата, че политическите лидери и личности трябва да продължат да управляват и в евентуалното второ правителство около ПП, както заяви и по време на вчерашните консултации при президента Румен Радев. И дори се тръшна, че бъдещият премиер трябва да бъде именно от П-та на Кирчо и Кокорчо.

За разлика от Методиев, който смятал, че шансът на кабинет с политически лидери и фигури от разпадналата се четворна коалиция и изобщо на второ нейно правителство в този парламент клони към нула. И че немалка вина за това имала и самата Нинова с мнимите си геройски пози за отстраняването на Кирил Петков. Но в същото време със заявката си да подкрепи второ правителство начело с Асен Василев и да продължи да преговаря с досегашните си партньори във власта за ново такова с третия мандат.

Методиев сматал, че катастрофално сриващото се Доверие към БСП, което според различни вътрешнопартийни социологически проучвания я е докарало до 4-5% на следващите парламентарни избори, са сигурна гаранция, че столетницата няма да бъде потърсена за съставянето на правителство в следващото Народно събрание. А изборите на Европейски парламент, към които червените избиратели традиционно не изпитват интерес, можели изобщо да я изхвърлят от представителство в Брюксел.

За разлика от Нинова, политологът се боял и от възможността Радев да си отмъсти за грозните обиди по негов адрес от страна на Нинова не само на нея, но и на него откакто президентът го изхвърли от шефския пост на кабинета си, като отново връчи третия мандат именно на БСП.

За Нинова това биха били нейните може би последни „15 минути слава“. Но според Методиев това бил най-сигурният начин БСП да бъде окончателно занулена, тъй като правителство с нейния мандат няма как да бъде подкрепено, включително и от една част от депутатите от ПП и ДБ, а вероятно и от ИТН. И старателно замислената от него „брюкселска дантела“ тъй и щяла да си остане неизплетена.

При това скоропостижното излизане на двамата от властта и икономическото ведомство може да Довлече крайно неприятни съдебни последствия заради оръжейните сделки, одобрявани с прякото участие на Методиев, и мощната кадрова метла, развъртяна от министърката в оставка Нинова в оръжейната промишленост, за чиито порочни основания излизат все повече подробности в медиите. Методиев бил наясно с това, но Нинова продължавала да разчита на механизмите, които я отърваха от поемането на съдебна отговорност покрай приватизацията на „Техноимпекс“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ