БСП приключи завинаги Кирил Петков! Разкри кога връща мандата на Радев

7 Dni Bulgaria19.07.2022
Георги Свиленски 1

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски каза пред БНТ, че нямат намерение да бавят мандата, въпреки че по Конституция той няма срок. В момента, в който постигнат съгласие кой да бъде министър-председател ще го предложат на президента. Свиленски не коментира конкретни имена. Той заяви, че очакват да чуят предложение от „Продължаваме промяната“ и това може да стане още днес.

„Нормално е най-голямата политическа сила да излъчи кандидат за премиер. Много имена се спрегнаха. Нашата позиция спрямо Кирил Петков е заради действията му по изгонване на руските дипломати. Кирил Петков сам даде крачка назад и вече не е кандидат. Темата с Асен Василев и другите кандидати очаквам „Продължаваме промяната“ днес да ни информират. Доколкото знам събота и неделя са имали срещи“, коментира той.

Свиленски каза, че не са говорили за разпределение на министерства и за конструкцията на новото правителство. Не отговори дали „БСП за България“ ще поискат външно министерство. По думите му първо трябва да се обединят за програмата, която е съставена съвместно с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Остава да убедят и „Има такъв народ“, които не са участвали в изготвянето.

Според него темите Русия и Македония са решени.

„В програмата е записано – полагане на усилия за възстановяване на отношенията с Руската Федерация. Това показва, че е направено нещо, което трябва да се поправя“, обясни той.

Предвижда се също възстановяване на разговори с всички възможни доставчици на газ – това включва и „Газпром“. Програмата е разписана за шест месеца, което не било срок за съществуването на правителството, а за решаване на проблемите.

Свиленски, който вчера получи папката с мандата в президентството, призна, че нямало да е лесно.

„Поставиха се много разделителни линии, партньорите прекрачиха и граници с лични нападки, надявам се с преговорите да изчистим тези противоречия. Не може да поставяш условия кой да е лидер на партия, нека всяка партия да си решава вътрешно нещата, а за България – да се решава на масата за преговори“, заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ