Идиотите от ДеБъ сами се показаха във фейсбук: Искаме и ние да сме част от бухалката КПКОНПИ!

7 Dni Bulgaria22.07.2022
Христо Иванов

Христо Иванов разясни пред депутатите на ДБ, какво се случва в процеса на преговорите за съставяне на правителство с третия мандат. По думите му важно условие е не как върви икономиката, доставките на газ и цените, а това кой ще има участие в бухалката КПКОНПИ.

Това се вижда от ексклузивен запис от заседанието на Групата на ДБ в парламента, което се излъчи онлайн, без уастващите в него да знаят това!

Ива Митева се заяжда с писан текст. Спорният въпрос е как на практика се движи около измененията около закона за КПКОНПИ. И е в две посоки. Както знаете ПП казаха, искаме този закон да бъде приет като предварително условия за това да приемат подкрепа от ИТН, ИТН казват, приемаме го знаково на първо четене, обаче второто ще го гласуваме като има избран кабинет с условието, че ще има много корекции, които трябва да се направят. Междувременно самите ПП в лицето, на парламентарното им крило, не на Лена Бориславова, заеха позицията,  че законът трябва да се ревизира сериозно. Тоест съдържателната част от аргумента на ИТН може да се намери компромис по нея, но Тошко казва, че ще гласуват след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че ако вие си направите бухалка ние ще сме в коалицията в която тази бухалка ще я управлява. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, после да отидем на избори и вие да я контролирате.

На следващ етап това, което предстои е в неделя Владо в 6 часа в МС среща на която Наско, Кирил и Корнелия, на която да обсъдим проектопрограмата и другата седмица по графика на Корнелия предстоят разговорите за персонален състав и структура на МС. Последно чисто от гледна точка на фактологията днес след срещата, Корнелия се хвана за измененията в КЕВР след решението на КС, като ефектът е че ще възстанови Иван Иванов на поста, не този на земеделието, имаше дългогодишен председател на КЕВР. (От залата се чува, че това няма как да стане).

Твърди се, няма никакво значение. Корнелия се хвана за това и каза ние спешно трябва да изберем нов и практически си реши въпроса с това, колко дълго може да държи мандата, казвайки, че на база на калкулации, които ПП са направили реалистично гласуването за нов председател може да се състои на 12 август. Тоест тя национално отговорно, за да се избере нов председател ще държи мандата, като за целта ще трябва да се вкара решение с което НС да си отложи отпуската до 15 август. Това е фактологията която мога да докладвам. Владо и генерала, ако нещо пропускам фактологично от това което вчера се говори. От гледна точка на това оценката на тази фактология мога да кажа следното нещо: Корнелия го раздава все едно тя, така изглежда, че иска да състави правителство, но виждам следните проблеми. От една страна това което е позитивно е че има процес. Минахме точката в която ПП отказват изобщо възможността да се разговаря с ИТН, бяха меки китки, защото не допускаха възможността да се разговаря с ИТН.

Това означава, че те вече не могат да кажат ИТН са сто процентова мафия, а ние сме сто процентово бели. Тоест нещата започнаха да се размиват от което една позиция тяхна, която отхвърля възможност за съставяне на кабинет става по-трудна.

Това е така да се каже новина или ефект от това което се случва в полза, а покачването в това да има правителство. В обратната посока, обаче Корнелия Нинова на практика не е свършила важни неща. От моя гледна точка беше важно изначално да се постави въпросът за това кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво. ИТН получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което значително им се намаляват активите, които до сега имаха и срещу това беше умно да се каже, ако няма да си смените председателя на групата, то поне излъчете друг преговорен екип. Освен това хайде изначално да кажем че вие няма да имате министри. В един момент Корнелия казва, че не знае дали няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде министър. Тоест възможността да се адресира основния проблем на ПП свързан с това с кого говорят и това кои ще са министрите на Слави. Щото то от там започва целия проблем – това са министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората на които той има доверие. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и очаквам, че този проблем ще доведе до силен блокаж на втори етап, нещо което видяхме и на тази среща, защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и започнаха да се държат по същия начин.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ