Киро разтресе мрежата! Оказа се, че най-важното от преговорите за газа е… вечерята с президента на Азербайджан

кирил петков

Премиерът в оставка Кирил Петков оповести в официалната си страница във Фейсбук подробности от кулминацията на визитата си в Азербайджан. Оказва се, че след двудневно посещение в далечната азиатска държава най-важна е била приятелската му вечеря с президента Илхам Алиев. Ето какво написа Петков:

„По време на приятелската ни вечеря с президент Алиев обсъдихме възможността за допълнителни доставки на азерски газ за България и политическата готовност на Азербайджан да подкрепи България. Радвам се, че открихме и много общи икономически възможности в областта на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната индустрия и ИТ. В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното приятелство между двете ни страни е време да стане реален мост за стратегически икономически проекти и по-значима енергийна диверсификация.“

Нищо не означаващите три изречения явно са предизвикали буря у председателя на АИКБ Васил Велев, който буквално избухва в подигравки, задавайки риторичния въпрос: „Някой разбра ли колко кубически метра, на каква цена и кога (освен договорените преди 11 години)?“, имайки предвид именно очакванията за по-големи доставки на газ, при това евтин, предава Флагман.

Правителствената пресслужба занимава българските медии почти през цялата минала работна седмица с пътуването на Петков до Азербайджан като изключително важно за предстоящата газова диверсификация, а очакванията бяха, че в Баку ще се сключат дългосрочни договори за доставки на газ. Васил Велев обаче контрира с доводите, че Азербадйжан има дефицит от 1,2 млрд. куб. метра газ – като се има предвид добивът, собственото потребление и договорите за експорт. Това означава, че на практика внася газ, за да изпълни договорите си за износ. Той уточнява още, че дългосрочната и средна цена на газа у нас е била 40 лв., 142 лв. е станала през април т. г., а през юли вече е 186 лв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ