Хампарцумян ужаси всички българи, които имат кредити: Очаквайте покачване на лихвите

левон хампарцумян

Процесите в икономиката са реактивни и Европейската централна банка (ЕЦБ) е в една много деликатна ситуация, защото високата задлъжнялост на южноевропейските държави – Гърция, основно Италия със 150% дълг спрямо БВП, ограничава възможността за рязко повишаване на лихвите.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Левон Хампарцумян.

Намери се компромисен вариант да се изолират южноевропейските дългове от общоевропейския контекст.

ЕЦБ балансира на един много тънък ръб, на който трябва да вдига лихвите, за да потисне инфлацията и същевременно да не потисне икономиката, за да не влезем в една голяма рецесия.

Ще виждаме рязко покачване на лихвата. Очаквахме покачване с четвъртинки, осминки, а получихме половинка. Това нещо не се е случвало от 10 г.

В този период живяхме с ниски лихви и висока ликвидност – по народному казано „печатане на пари“. Този период свърши, защото сега инфлацията е това, което ни плаши, каза финансистът.

Грешната енергийна политика на Европа доведе до това ние да плащаме в пъти повече, отколкото основните ни конкуренти Китай и САЩ. Тези неща заедно ще трябва да се решават, така че европейската икономика да стане по-устойчива.

У нас тенденцията ще бъде лихвите по кредитите да тръгнат нагоре, но с малко. Лихвите по депозитите ще започнат да ги гонят, но недейте да очаквате изкривената ситуация от 2012-13 и 14 г., когато с един скромен депозит можеше от лихвите да се живее. Ако лихвите по ипотечните кредити станат непосилни за преобладаващата част от кредитополучателите, банките ще трябва да вземат мерки да ги преструктурират, каза още финансистът.

За развитието на инфлацията, Хампарцумян каза, че докато има кой да плаща по-високата цена тя ще расте. Инфлацията се дължи на това, че от едната страна има повече пари, а от другата няма достатъчно стока. Производството на търсени и желани стоки и услуги балансира най-добре инфлацията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ