Образователният министър Денков обърна гръб на Радев: Бях дотук! Друг да поема ангажиментите

Николай Денков от Нова телевизия май

Министърът на образованието в оставка Николай Денков би желал да отстъпи поста си на нов министър при евентуален служебен кабинет на президента Румен Радев. Това коментира той в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Мисля, че трябва да потърсим вариант за стабилно политическо присъствие в НС и трябва да се положат всички усилия да има мнозинство в следващия парламент, което да позволи извършването на реформите. Затова мисля, че е по-добре да се фокусирам върху дейността, която би осигурила такова присъствие. Миналата година останах в служебния кабинет, тъй като имаше нужда да се подготви учебната година. Тази година обаче сме доста по-добре подготвени – така че – предпочитам да изляза и друг служебен министър да изпълни тези ангажименти”, заяви академик Денков в отговор на въпрос би ли приел да остане в нов служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

Той коментира и действията на Асен Василев и Кирил Петков. „Грешки, когато работиш – винаги се правят. Кирил Петков и Асен Василев – и въобще цялата коалиция, искаха много бързо да направят промени, които са задържани с години. За мен най-големите проблеми бяха свързани с комуникацията. Всъщност бяха изпълнени много дейности, които са полезни за държавата, в много трудни и кризисни времена. Но те не бяха много добре обяснени на публиката”.

По думите му това не било причина за падането на правителството. „Истинският проблем е, че когато бяха поставени въпросите за правосъдната реформа, за по-строг контрол върху харченето на пари, свързани с големи инфраструктурни проекти – се оказа, че една от партиите в коалицията не е готова да направи тези стъпка. Това е причината да падне правителството, а не грешките на Василев и Петков”.

Според Денков всеки опит да се създаде стабилно правителство – има смисъл. „Докато има надежда тези усилия да се реализират – трябва да се продължи. Както с първия мандат – сана ясно, че с ръководството е много трудно да се постигне съгласие. Защото във всеки един момент то показа, че е способно да блокира процеса. Как точно г-жа Нинова, като носител на мандата, си представя да проведе преговорите в следващите дни – не знам. Но нека да направи тези усилия и ако не успее – отиваме на избори”, посочи той.

Образователният министър в оставка направи и равносметка на постигнатото от екипа му по време на мандата му. „Със сигурност има няколко дейности, които си струва да се споменат. Едната е ресурсното обезпечава на системата. Става дума за повишаването на учителските заплати, но и за безплатните детски градини, които са към нашето министерство. Бих споменал и двукратното увеличение на докторантите, които не бяха пипани над 10 години”.

В НС са били прието два много важни закона – единият от които е деполитизация на системата за предучилищно и училищно образование. „Това е една нова наредба, която променя радикално начина, по който се провеждат конкурсите за директори на училища. Сега те ще държат в един ден изпит… както са матурите в училище. Те ще могат да представят и стратегиите си за развитие на училището публично. Убеден съм, че това ще промени начина, по който се заемат тези позиции”.

За предложението междусрочната ваканция да бъде удължена той подчерта: „Това, което стана ясно през изминалата учебна година е, че този един почивен ден между двата срока – е напълно недостатъчен. И ученици, и учители са уморени в края на първия срок. Затова миналата година дадох 4 извънредни почивни дни. Затова решихме да не предприемаме този риск и още в календара за тази учебна година заложихме тези неучебни дни, за да могат и децата, и учителите да си починат и да влязат свежи във втория срок”.

По повод онлайн обучението на фонa на новата вълна от COVID-19 Денков препоръча: „Според мен принципът трябва да остане същият – максимално присъствено обучение без съществен риск за здравето на децата, тази година сме много по-подготвени, променихме подхода и за втория срок нямахме затваряне на училища на национално ниво. Имаме тестове за седем последователни цикъла на тестване – ако се стигне до този краен вариант. Имаме всичко необходимо, за да стартираме нормално учебната година”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ