Ген. Венцислав Мутафчийски накара цялата България да настръхне с думите си: Възмутително е!

Ген. Венцислав Мутафчийски

Шефът на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски се обърна към курсанти, обучаващи се по специалността „Военен лекар“ с думи, които им обещава да ги направят най-добрите, предава sofia24.bg. По думите му дисциплината е изключително важна и във военната служба, и в упражняването на лекарската професия. Ето какво каза още той:

Дисциплината е изключително важна и във военната служба, и в упражняването на лекарската професия. Неспазването на правилата понякога води до тежки последици. А във вашите ръце ще се намира животът на много хора. Затова обръщайте внимание на всички детайли. Не си губете времето. Трябва да бъдете инициативни в работата, т.е. да направите забележимо присъствието си в дадена клиника. Ние с колегите ще ви научим на всичко, на което можем. Нямаме избор – ще ви направим най-добрите.

Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS пред курсанти, обучаващи се по специалността „Военен лекар“.

От днес към двата випуска, които вече трета седмица са на стаж в болницата, се присъединиха и колегите им от първия приет випуск, за които последната година от обучението ще се проведе именно в клиниките на ВМА.

Именно вие, най-големите, по време на държавните стажове ще имате изключителни отговорности. Заради контакта с пациенти, при който освен знания и отговорно отношение като бъдещи лекари, трябва да проявявате и голяма доза милосърдие, защото именно милосърдието е в основата на нашата професия, коментира още началникът на ВМА.

Той даде ценни съвети към курсантите от гледна точка на личния си опит, като обърна сериозно внимание на работата с агресивни пациенти и техни близки, подчертавайки че във ВМА има специални обучения за справяне с подобни критични ситуации с вербална и физическа агресия.

Стажовете във ВМА се явяват и много сериозно „сито“ за бъдещето на курсантите: След завършването, ви предстои разпределение на базата на редица показатели – успех, инициативност и други. Много е важно как по време на стажовете тук ще се впишете в колектива. Всичко е във вашите ръце.

Важен акцент от изказването на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS беше непрестанният стремеж към усъвършенстване на ВМА, не само по отношение на материалната база: Нашата амбиция е това да продължи и занапред. Но вие имате огромната тежест на раменете си, че трябва да отговорите на много високи изисквания. Посредствеността е най-възмутителното в нашата професия и аз лично имам абсолютна нетърпимост към нея. Много пъти съм казвал, че ние ще ви дадем възможности, а вие трябва да сте подготвени за тях. От престоя ви във ВМА трябва да оценим потенциала на всеки един от вас, а от този мониторинг зависи вашето бъдеще.

Затова пак подчертавам – всичко е във вашите ръце.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ