COVID съветничката на Петков с мрачна прогноза: Идат още нови ограничения!

радка аргирова, кирил петков

„Имаме разпространение на вируса, има неимунизирано население. Затова новите мерки, които влизат в сила от утре в София, са необходими. Слава Богу, вирусът е силно заразен и не протича тежко, но от епидемиологична гледна точка мерки трябват“. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова, която бе COVID съветничка на бившия премиер Кирил Петков.

Тя прогнозира след седмица да започне спад на хората, които са настанени с Covid-19 в болница.

„Със започване на учебната година ще има ново покачване. Вероятно ще се наложат мерки за училищата“, предупреди проф. Аргирова.

Тя посочи, че много е намалена патогенността на вируса, но никой не може да даде гаранция, че няма да се появи мутация, която да причини по-тежко протичане на болестта.

„Голяма слабост е липсата на правене на диагностиката чрез PCR не ни позволява да следим хода и динамиката на вирусните варианти“, каза проф. Аргирова, цитирана от БНР.

Вирусологът припомни, че тестът, който определя дали в момента човек излъчва зараза, е антигенният, а PCR остава по-дълго положителен, защото в организма остават малки парчета от вируса.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ