Всички настръхнаха! Служебният МВР шеф с люта закана: Тези ще понесат наказателна отговорност

иван демерджиев

„Причината за днешната обиколка бяха именно констатациите, че има увеличен миграционен натиск. Съпоставено със същия период на миналата година, той се е увеличил близо шест пъти, а съпоставено с миналия месец, се е увеличил с около 24%. След 11 000 опити да бъде преодоляна границата през същия период на миналата година, сега те вече са над 60 000 за периода на първите седем месеца от година. Много малка част от тези хора, обаче, успяват да преминат и да се установят в страната. Нашата цел е да не допускаме това да се случи“о, това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който инспектира ситуацията по българо-турската граница в района на Елхово.

По думите му, това са предимно хора от Сирия.

„Засега няма никакво основание за притеснение. Наличните сили се справят. Има командировани около 860 човека от вътрешността на страната – полицейски сили, които подпомагат „Гранична полиция“, добави той и увери, че картината се следи ежедневно и детайлно.

„Оградата е в добро състояние. Техническите съоръжения са изправни. Има план за реализация, който да обезпечи сигурността на границата. Мерките по този план са изпълнени. Техническите съоръжения, които са налични, рапзполагахме с тях в момента. Ако е нужно, ще планираме други. Не можем да вкараме техника толкова бързо. Можем да реагираме основно с жива сила и методи, с които да противодействаме.

Границата се минава по най-разнообразни начини. Този, който видях с очите си на камерите, е със стълби, с които лесно се преминава. Със стволове на дървета. Някои се опитват да минат под мрежата. Други нарушават самата мрежа. Засилили сме охраната, за да не препълним центровете за настаняване на мигранти. Задачата ни е нивото на тяхната натовареност да се поддържа“, посочи още той.

Демерджиев добави, че ако има съществена промяна, МВР е готово да реагира и да обезпечи сигурност на границата.

Силовият министър обясни, че методите за преодоляване на границата се променят ежедневно. „Начинът за реакция е със следене на тези методи и с адекватно противодействие. В този момент предимно с живи сили. С помощта на Министерство на отбраната при нужда“, посочи Демерджиев.

„Към момента няма сигнали. Имаме богат опит, който е съхранен от предишните два служебни кабинета. Влезли сме в комуникация с ЦИК. Предстоят официални срещи в началото на следващата седмица. Уверявам, че всичко, което съществува като добри практики, ще бъде приложено.

Нашата амбиция е да заловим хора, които стоят зад криминалния вот, а не просто да го възпрепятстваме, както се случваше до момента не поради липса на желание, а поради липса на достатъчно капацитет в тази насока. Целта бе да се предотврати купеният вот. Към тази цел ние добавяме да установим лица, които се занимават с това, и да понесат наказателна отговорност“, коментира още служебният министър.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ