КОШМАР! България с удар по руснаците, които имат жилища по Черноморието

документ

България е спряла приемането на документи за туристически визи за граждани на Русия, твърди РИА Новости, позовавайки се на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР). Мярката се отнася както за туристите, така и за собствениците на имоти в България.

„Според туроператорите, българското консулство в Москва ги е уведомило за временното преустановяване на приема на документи за туристически визи, както и за визи за собствениците на имоти „предвид възникналата извънредна ситуация“, се казва в съобщението на дипломатическото ни представителство.

От консулството ни в Москва са обяснили на руснаците, че причината за спирането на визите е обявяването на 5 август за персона нон грата на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия . Т.е. – твърди се, че нямало хора, които да обработват документите.

От Руската федерация са категорични, че не са обезкървили българското посолство умишлено. „Тази стъпка от руска страна е отговор на решението на българските власти да експулсират от страната 70 руски дипломати и технически служители на руските дипломатически ведомства, включително руските генерални консули във Варна и Русе“, коментират от АТОР.

От асоциацията уточниха още, че поради липса на служители консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство във Варна частично са преустановили работата си. Освен това Генералното консулство на Русия в Русе преустанови работа. Временно е затворено и Генералното консулство на България в Екатеринбург .

Асоциацията отбелязва, че не е известно колко дълго ще продължи паузата в процеса на издаване на виза. „Източници на вестник АТОР съобщават, че българската страна ще търси възможности да поднови издаването на визи в Русия.“ – допълват от Атор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ