Гърми скандал! Човек на „Газпром“ се окопа в ПП и в енергетиката

кирил петков линда венко сабрутев

Венко Сабрутев, една от силните фигури на ПП „Продължаваме промяната“ в енергетиката, крие тъмно кьоше от професионалното си минало. Преди да заеме управленски позиции и да влезе като депутат от партията на „почтените“ в парламента, Сабрутев е работил във фирма на „Газпром“. След това невидими сили го инфилтрират на влиятелна позиция като главен съветник на изпълнителния директор на държавната Национална електрическа компания, НЕК – Иван Йончев, съобщава ПИК.

Сега Венко Сабрутев не слиза от екраните на телевизиите и е първи борец срещу корупцията, като непрестанно чете морал от националния ефир, а доскоро и от трибуната на Народното събрание. Около Сабрутев може да се забележи цял оКТОПОД от фамилни и приятелски обвързаности, подобен на този в Министерство на финансите, чиито пипала обхващат някои от най-високите позиции в българската държавна енергетика.

Жената на Венко Сабрутев – Марга Сабрутева, е зам. финансов директор на Българския енергиен холдинг – БЕХ. БЕХ е принципалът на НЕК. По същото време, Докато Сабрутев е главен съветник на шефа на НЕК, е избран изпълнителят на злополучния ремонт на ПАВЕЦ „Чаира“. Резултатът е тежка авария, която остави държавата без нейната най-голяма и най важна балансираща мощност в националната електроенергийна система. Възстановяването на авариралата машина ще струва навярно стотици милиони, ако изобщо е възможно.

Без да си дават сметка в чий двор хвърлят камъните, представители на ПП изразиха съмнение в избора на фирмата, която ремонтира ПАВЕЦ ,,Чаира“ и заподозряха сериозна корупция. Но никой не говори откъде идва Венко Сабрутев и как в продължение на години той се е хранил на държавната хранилка заедно с неговата съпруга. И сега като пребоядисан демократ той редовно е пред микрофоните и се раздава истини от последна инстанция.

Но нещата са още по-интересни. Финансов директор на държавния БЕХ и пряк шеф на Марга Сабрутева е Момчил Векилов Ванов. Същият е и председател на съвета на директорите на НЕК. Член е и на съвета на директорите на компанията ICGB – собственик на печално известния българо-гръцки интерконектор IGB. Същият Момчиел Ванов в последните дни е предложен от БЕХ да влезе в надзорния съвет на компанията собственик на газовата връзка. Агенцията по вписванията обаче спря вписването му в Търговския регистър заради разни недоглеждания и грешно изписани имена на други членове.

Принципалът БЕХ е шапката на шапките в цялата държавна енергетика, а главните ковчежници на БЕХ са Момчил Ванов и Марга Сабрутева, жената на Венко Сабрутев. Толкова са близки, че Ванов е бил кум на сватбата на Марга и Венко Сабрутеви.

Дали има конфликт на интереси и дали е редно това да се случва, трябва БЕХ, Министерството на енергетиката и КПКОНПИ да дадат отговор. Същият Момчил беше подготвил източването на НЕК. Той е направил докладите за това как НЕК трябва предсрочно да върне на държавата 1,176 млрд. лв. безлихвен заем, с който правителството да купи зърно. Житото не беше купено, парите потънаха някъде в хазната, а НЕК пак взе заем, но вече от БЕХ и с лихва. От цялата операция НЕК задлъжня с нови 700 млн.лв. Към БЕХ. А за да ги даде на НЕК, БЕХ издърпа тези пари от ядрените сметки на АЕЦ ,,Козлодуй“.

Служебното правителство, както беше заявено от министър председателя, ще бори кризи. Но освен да бори кризи, трябва да потърси и отговорните, и виновните лица, които предизвикаха тази невиждана енергийна и финансова разруха. В противен случай ще замаскира кражбите в сектора, а не дай боже и да ги осребри.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ