Последни напъни на Кокорчо: Цената на връщането към Русия е още една Жанвиденова зима

асен василев

„Трябва да кажат на избирателите и каква е цената за връщането към „Газпром“ – цената е Жанвиденова зима още веднъж. В момена 60% от нашия износ е за ЕС, суровинната ни база до голяма степен е свързана там, доставките, една голяма част от цялото ни финансиране, визи“. Това заяви в ефира на Дарик радио бившият финансов министър Асен Василев.

По думите му няма нужда от сформирането на кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката.

„Това за мен е изцяло ПР изпълнение, което няма общо с реално решаване на проблемите“, категоричен е Василев.

По думите му криза няма, в момента има възможност ние да си доставим газ. „Малко в ситуацията мен ме притеснява – да изпуснем питомното, да гоним дивото“.

Регулираният пазар за битови клиенти със сигурност е покрит, увери Асен Василев. Какъвто и договор да има страната ни с „Газпром”, това не гарантира, че ще има доставки, каза още той и даде примери със спиране от руската енергийна компания на доставките за редица страни в Европа. Василев коментира и цените на договорените от правителството на Кирил Петков доставки, за които служебното правителство ги упрекна, че са значително по-високи.

Граждани се събраха на протест срещу евентуално връщане на доставките от „Газпром“

„Ако погледнете серията от кризи, с които ние трябваше да се справим – имаше насаждане на страх, но то никога не идваше от правителството. Най-лошото нещо, което можеш да правиш, е вместо да решиш един проблем, да тръгнеш да обясняваш колко е страшен“, заяви той.

„Аз не бих правил някакъв драматизъм по повод на това, че се сменят хора. Аз като влязох също си смених екипа в Министерството на финансите. Въпросът е новите екипи да работят по-добре с ясни задачи“, допълни ексвицепремиерът.

„Има война която се води, има много сериозна енергийна криза, минахме през Ковид вълна. Всички тези кризи ги минахме без да направим един кризисен щаб, защото аз силно вярвам, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, основната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях“, посочи Василев.

Асен Василев обясни, че в момента има две партии – „Възраждане“ и партията на Стефан Янев, които казват, че е по-добре да ходим при Русия и да сменим геополитическата ориентация на страната.

Много добър 4.5 е най-високата оценка, която получи 47-ото Народно събрание

Службите за сигурност се контролират от президента, заяви още Василев. Той изрази мнение, че „част от службите са абсолютно неефективни и са пълен майтап, трябва да бъдат изцяло преосновани, за да могат да работят нормално“. „Давам ви пример – получавам сводка с гриф „секретно“, която предишния ден е излязла в пресата“.

Според Василев това, което може да накара много хора да се разочароват, е ако се върне онзи рекетьорски модел върху бизнеса, който съществуваше дълги години. „Спомняте си „осемте джуджета“, каза той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ