ДРАМА! Социалисти бесни: Корнелия Нинова и Румен Радев развращават БСП с постове

нинова радев

Социалисти от групата на опозицията и т.нар. „50“, определяни като „стари муцуни“, изразиха пред ПИК острите си опасения за състоянието на БСП заради развращаващите действия и похвати на председателя Корнелия Нинова. Пример в това отношение били лицата, поставени на избираеми места в листата на партията за парламентарните избори през октомври.

Съвсем не невинен в ситуацията, която може да доведе левицата до ръба на възможността въобще да влезе в следващото Народно събрание, били президентът Румен Радев и кръжецът му за карти „Село Труд – Николай Копринков“.

Ето какво казват нашите събеседници:

,,Листата, подредена от Корнелия Нинова, възпроизвежда в избираемата си част единствено най-верните и близки хора около примата от „Позитано“. Така в следващото Народно събрание левицата едва ли ще може да разчита на повече от 18 депутати.

Знаково е изчезването на фигури като Александър Симов, който за година и половина, в краткото време на предходните парламенти, влезе, първо, от Кърджали, след това от Смолян отиде във Враца. И на трите места обаче не го приеха особено радушно. Така или иначе обаче той беше основният заклинател на Нинова и неин персонален идеологически пудел.“

Вътрешно-партийни допускания отреждат оттук нататък Симов да си е уговорил сделка да продължи червените си изяви като главен редактор на партийния орган със затихващи функции „Дума“ или като шеф на ведомствената телевизия, където и без това има авторска рубрика.

,,Така ще продължи да мотивира досегашната си заплата от 10 000 лева“, казват източниците, които очакват официално тълкуване по темата от централата си.

„Другият, който изчезна, е единственият истински военен експерт в БСП -Ген. Кольо Милев. Няма го и в листата в Сливен, и в листата на Търговище, откъдето бе предлаган в последните избори за водач.

„Впечатляващо е преподреждането в избираемата зона. Въпроси предизвиква отиването на зам. председателя Атанас Зафиров от забранената за него зона в родния му Бургас във Враца след провала в Сливен.“ По същата логика доскорошният земеделски министър Иван Иванов бил командирован от родния му Шумен в Русе.

„Това показва, че в тези два града, където Иван Иванов направи 6100 гласа, а Зафиров 6000 гласа – и бяха на ръба, не биха влезли отново, защото не им достигат 400-500 гласа. Затова се правят опити за съхраняването им, защото във Враца мандатите са 6, докато в Сливен за Зафиров имаше едва 5 мандата. В Шумен мандатите са 6, но с малък изглед Иванов да повтори, защото там той има проблеми с партийната си организация, а в Русе мандатите са 8.

Нинова пък се връща в любимото си гнездо Благоевград плюс София, разбира се. Там ще разчита на местното ръководство и най-вече на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, който е и зам.-председател на партията.

Остава и другият голям въпрос, който има и своето морално измерение, а и по него тече вътрешнО партийна дискусия – мандатността. Докато Нинова скопи парламентарната група преди няколко години, вкарвайки записа за мандатност, всъщност сме свидетели как любимецът и партиен печатар Петър Кънев е несменяем водач в Бургас вече 25 години. Несериозно е оправданието, че е от т.нар. гражданска квота. Това е крайно деморализиращо и негативно за членовете на БСП, защото показва, че ако не си член на партията, може да си несменяем народен представител.

Самата Нинова, въпреки че в Устава има специален запис за председателя и неограничаването на мандатите му, толерира двойния стандарт по отношение на собствената си персона. Това също води до висока степен на тревожност. Показателно е, че ходът с мандатите бе предприет, за да си разчисти сметките с парламентарната група.

И когато говорим за мандатност, не по-малко необходима е тя и при общинските съветници. Има общини, в които приближени на Нинова са окупирали общинските ръководства пети, шести, седми мандат. Но Нинова не иска да бръкне там, защото ще засегне интересите на прекалено много хора.

Изключително важно е, че в служебния кабинет на Румен Радев се забелязва присъствието на сериозна група хора, които гравитират около Кирил Добрев. Може да започнем с неговия бизнес партньор и по документи – зам.-енергийния министър Еленко Божков. Те са заедно в дружество, стопанисващо ВЕЦ-ове. Там е и Надя Клисурска, зам.-министър в социалното министерство. Самият Крум Зарков е воден от социолога Кирил Добрев като експонат из страната и е представян и лансиран като бъдещ председател на партията, докато Весела Лечева и Явор Гечев са безспорни професионалисти в сферите си и са се доказали.

Има и други на по-ниско ниво, които Добрев много интензивно устройва.

Най-отвратителното и долното в цялата тази история е, че и двата лагера около Радев, който се отъждествявa c Huколай Копринков и Кирил Добрев, и другия – на Нинова, развращават част от ръководството на БСП с тези назначения. Нинова назначи около 150-200 души, основно членове на Националния съвет и делегати на Конгреса. Сега, по същия начин, бързат на други, които да играят срещу Нинова, да им предлагат различни позиции и постове. Така се постига изключително разрушителен ефект върху кадровия състав на БСП.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ