Извънредно! Лекарска грешка и пропуск са довели до фаталния край на родилката в Плевен!

Болница

Проверката, извършена в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” Плевен е установила нарушение в диагностично-лечебния процес, сочи съобщение от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. По случая ще бъде образувано административно-наказателно производство.

36-годишната жена почина на 26 юли при планирано секцио. Според съобщението пациентката М.М. е хоспитализирана в клиниката за планово раждане. Проведена е консултация с анестезиолог, но не е извършен преглед и няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката.

Проверката е установила, че именно този пропуск не е позволил на по-късен етап да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация.

По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката, раждането е планирано да се извърши под обща анестезия. На 26 юли в 9 ч. сутринта е започнала оперативната интервенция, като са направени няколко опита за интубация, която не се е осъществила заради анатомични особености на устната кухина на пациентаката. Това е наложило ръчно обдишване, като е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония.

Настъпва задушаване, което води до пренатално страдание за плода. Опитите за реанимация на родилката са продължили до 14 ч. Всичката документация е предоставена на Районната прокуратура в Плевен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ