Горанов нападна КФН за скандала „Олимпик“: Защо не се задействахте през май, когато стана проблема?

Владислав-Горанов-2-1280x960

Трябва да се помисли да се създаде подходящ механизъм, чрез който да обясним на хората, че обезпечителният фонд е приложим само за територията на България и не може да се ползва извън нея. Защото върху страната ни има огромен натиск, над 600 застрахователни дружества оперират на нашия пазар.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите в парламента.

Трябва да е ясно на всички, че ако сключват договори с компании, които не са български, рискът да загубят премията си при предсрочно прекратяване на полиците е реален и няма механизъм на територията на България, който да го покрие. И това дава сравнително предимство на тези оператори, които внасят вноските във фонда, каза Горанов. Министърът обясни, че вноските не са за сметка на застраховател, а на застрахования, на данъкоплатеца, защото това било квази данъчно задължение и не би съществувало, ако законът не би го накарал.

Ако решим със задна дата да покрием такъв риск на компания, която досега не го е обслужвала, това ще ощети компаниите, които са внасяли вноски, ще ощети българите, които са карани задължително да се застраховат, обясни министърът.

Горанов упрекна КФН и гаранционния фонд, че не са влезли в комуникация с кипърския гаранционен фонд още през май, когато е станало ясно, че има проблем. Той обясни, че българският фонд се е присъединил към спогодба чак през 2012 г., при това с условието, че е само като посредник. Не били изчистил и обаче техническите подробности.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ