ТРУС! БСП се разпада: Коалицията е пред невиждана катастрофа преди изборите

емил георгиев

БСП за България се разпада. Коалицията е пред катастрофа броени месеци преди поредните предсрочни парламентарни избори, алармираха пред Lupa.bg социалисти след снощен трус, предизвикан от една от най-важните фракции в съюза – „Екогласност“. Късно вечерта в сряда лидерът й и бивш депутат от червената група Емил Георгиев написа уж отворено писмо за действията на шефката на БСП Корнелия Нинова и началника на кабинета й Калоян Методиев, докато бе икономически министър по отношение на казуса с ръководството на КЗП. А след това го изтри.

Председателят на държавния орган Иван Френкев, назначен от нея, изригна по-рано с обвинения, че новото ръководство във ведомството (на служебния премиер Гълъб Донев – б.р.) е започнало чистка в Комисията, както и политически натиск.

Георгиев обаче снощи разкри, че всъщност такива прийоми ползвал самият Френкев под давлението на тандема Нинова-Методиев, както и че когато негови сподвижници били уволнени от КЗП, „Позитано“ 20 не казало и гък. Освен това твърди, че бившата вицепремиерка и любимият й политолог назначавали техни хора на позиции, които не изисквали конкурси.

Не е ясно защо агентът на бившата ДС под псевдонима „Станислав“ реши да скрие писмото си, но будни бесепари успяха да го щракнат навреме. И предвиждат тотално разместване в коалицията не само заради „Екогласност“, която е дългогодишен партньор на Столетницата, но и заради АБВ. Партията на Георги Първанов и Румен Петков прави от няколко седмици остър завой към президента Румен Радев и към евентуална нова лява коалиция под марката „Прогрес“.

В „БСП за България“, освен посочените две, членуват комунистите, Нова зора на Минчо Минчев, Политически клуб „Тракия“, Движение на непартйните кандидати, Съюз за Отечеството, „Българска пролет“ и Движение за социален хуманизъм. Там бе и „Нормална държава“ (нерегистрирана в съда – б.р.) на Георги Кадиев, но той предприе развод с Нинова.

Любопитната подробност е, че Георгиев бе предлаган за шеф на КЗП, а в последния състав на НС влезе депутат тъкмо на мястото на Нинова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ