ГЪРМИ СКАНДАЛ: Асен Василев финтира ЦИК – печатат изборните бюлетини без контрол

асен василев

Без контрол оставил отпечатването на бюлетините за изборите бившият финансов министър Асен Василев. Това съобщи шефът на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обясни, че промени в наредбата за ценните книжа снижават контрола върху техническия отпадък и това може да всее съмнение в честността на вота.

С промяната на Асен Василев, която влиза в сила от 1 септември 2022 г., отпада физическият контрол от служители на министерството на финансите, предава ПИК. Нейкова подчерта, че с цик не е била информирана предварително за промените в наредбата.

Измененията са обнародвани в брой 60 на Държавен вестник от 29 юли. От ЦИК неофициално обясниха, че въпросът за отпечатването на бюлетините без контрол бил повдигат на заседание на комисията от Севинч Солакова. Тя предупредила, че подобни текстове ще внесат допълнително напрежение и недоверие във вота.

Експерти по изборите коментираха, че подобна промяна създава недоверие към изборите и съмнения за нерегламентирано отпечатване на бюлетини, с които да се контролира вота.

След скандала в Костинброд бе взето решение бюлетините да се печатат само в базата на БНБ. Изключение се прави единствено за местните избори, когато се възлагат поръчки и на по-малки печатници.

На извънредните парламентарни избори на 2 октомври ще се гласува с хартиени бюлетини в секциите под 300 души. Но се отпечатва пълен брой бюлетини като застраховка срещу неизправни машини.

По спешност в понеделник служебният финансов министър Росица Велкова се зае да оправя бакиите на Асен Василев. Предложено е отмяна на постановление 197 на МС, с което се създава Институт за стратегически анализи и прогнози. Именно създаването на този институт оставя без Физически контрол отпечатването на ценните книжа, на което до сега са присъствали служители на финансовото министерство.

B доклад за отмяната на постановлението се посочва, че „отпадането на физическия контрол при отпечатването на ценните книжа може сериозно да затрудни изпълнението на ангажиментите на Министерството на финансите във връзка с контрола при отпечатването на бюлетини съгласно чл. 209, ал. 1 от Изборния кодekc, kakto и контролните функции във връзка със защитата на фиска.“

Юристи коментират, че отмяната на Постановление 197 на МС не е достатъчна. За да се възстанови контрола при отпечатването на ценните книжа отново трябва да се промени и наредбата.

Машините за вота продължават да се съхраняват в частен склад и да се охраняват от МВР. Централната комисия има договор за частния склад докато се намери държавен имот. Този договор вече е изтекъл, но все още държавен имот не е осигурен.

„От началото на годината въпросът е поставян многократно“, подчерта шефът на ЦИК Камелия Нейкова. Тя изрази надежда, че служебното правителство ще намери подходящ имот.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ