Фандъкова за хаоса в енергетиката след Киро и Асен: Цените са непосилни! Предупреждавам колегите…

фандъкова

Миналата седмица обявихме нови 2000 места в детските градини. На 19 август ще се извърши първото от есенните класирания. Строим 25 нови сгради на детски градини. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на NOVA.

Тя коментира и задълженията на Топлофикация и уточни, че трябва да се търси заедно решение на проблема. „За миналия сезон има 330 млн. лева натрупани задължения от разликата в цените. КЕВР призна този недовзет приход и е заложено за следващите месеци да е компенсиран по един или друг начин. Но задълженията към Булгаргаз остават“, каза още тя.

„Всички се съобразяваме с цените и възможностите. Притесняваме се затова, което предстои тази зима. Следим внимателно разходите на общинските сгради, училища, театри, галерии, но най-важното е отоплението на хората и това ще има ли газ през този отоплителен сезон”, каза тя.

„Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на количества газ”, посочи Фандъкова.

„Последните дни чухме много експерти и за радост стана ясно, че няма алтернатива. Топлофикация може да работи на мазут, но това е временно решение за много кризисна ситуация, няма осигурени доставки“, уточни тя.

По думите й категорично абонатите не може да се товарят с още покачване на цените на парното. „И без това от 1 юли се вдигнаха осезаемо. Не сме водили още разговори, но мисля, че няма опасност от поскъпване“, добави кметът.

„Имам лоша новина за колегите – в сградите на общинската администрация със сигурност ще намалим отоплението. Но дори и аз, и всички български граждани, се опитваме да намалим отоплението и сметките. Надявам се за училищата и детските градини да нямаме проблем, както и за болниците. Много е важно учебната година да започне и да продължи в нормален ритъм след пандемията. Разглеждаме административни сгради и улично осветление“, каза тя.

По думите й, ако с Топлофикация няма проблем, няма да се налага режим на тока.

„Работим за дългосрочно решаване на проблемите, имаме готов план за модернизация на Топлофикация и изграждане на нови мощности за производство на ток. Там ще се търсят външни инвеститори, искаме процедурата да е прозрачна“, заяви тя.

Фандъкова коментира и призива на ПП Бойко Борисов да се пенсионира по следния начин: „Това са толкова несериозни неща. На хората им писна да слушат празна риторика. Хората са притеснени как ще си плащат цените, както предстои през този сезон. Всички сме притеснени, за да се разменят подобни неща. Доста хора не обръщат внимание на тези неща“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ