Михаил Миков сваля маските: Дедо Еконтий си купи мястото. Времето за възраждане на БСП приключи

михаил миков

В България, където бизнесът за 30 години укрепна и има мощни групи, наричаме ги олигарси, които искат вече пряко участие във властта. Виждате „Продължаваме промяната“ – техният министър на транспорта буквално си купи позицията, за да участва във властта.

Така бившият председател на Народното събрание Михаил Миков коментира пред „Труд“ актуалната политическа ситуация у нас, отговаряйки на вечния български въпрос, дали, ако политиката се деполилитизира, тогава не се ли инкасират чрез нея корпоративни интереси.

Според Миков, днешният разговор за евроатлантическа коалиция и противопоставянето й на евроазиатска е абсурден. „Това са външни за българския гражданин интереси, а не неговите интереси за ежедневието и бъдещето му“, посочва още той.

„Когато се прегръщаш със свои отявлени противници, даже гробокопачи, чието съществуване се осмисля единствено от антикомунизма, от русофобията, все от неща, които твоите избиратели не могат да приемат, тогава ти си обречен на отвращение от тях. Това се случва и с БСП“, посече Миков участието на БСП в четворната коалиция, ръководена от Кирил Петков.

„БСП още на предните избори изпадна в зоната на второстепенните играчи в политиката на България, което е парадокс. Голямото мнозинство от българските граждани имат интереси в ляво, а партията, която имаше претенцията да представлява тези интереси, изпадна от тяхното доверие. Но това е естествено, с оглед на поведението на ръководството в последните няколко години“, удали той по Корнелия Нинова.

„Ако диверсификация означава прекъсване на доставките от „Газпром Експорт“, защо германците, италианците, гърците продължават да не разбират по този начин думата „диверсификация“? Или скандалният опит за кражба на българската енергетика от „Джемкорп“? Фактите са факти – БСП с Корнелия Нинова и министрите участваха в едно управление, което направи тези поразии в енергетиката. Къде сега, в навечерието на отоплителния сезон, са евтините дърва за огрев, които се обещаваха от сърце от Нинова на гражданите? Сега ортаците на Нинова от управлението ни плашат, че нямало да се къпят, а ръководството на партията пак ли ще се прегръща с ТЯХ? Тези поразии бяха подкрепяни през цялото време от народните представители на БСП, Изпълнителното бюро и Националния съвет на партията“, коментира още експарламентарният шеф.

„Мисля, че времето за възраждане на БСП приключи, особено с участието в последното управление. БСП освен, че загуби политическата си идентичност, в последните години понесе и тежки организационни поражения на структурите. Вътрешните противопоставяния, търсенето на враговете с партиен билет са битки, които обезсмислят съществуването на голяма група хора заедно. И все повече социалисти, които макар и формално членуват в БСП, поглеждат навън, поглеждат към формиране на нов, ляв политически субект. През 2016 година „БСП-Лява България“ се състоеше от 13 партии, а днес в коалицията са 2-3 партии, на които никой не може да си спомни имената“, завършва анализа си Михаил Миков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ