Шефът на ВМЗ Сопот с шокиращи разкрития: Бях заложник на талибаните, изкараха ни на разстрел

шеф вмз сопот

Екипът на БЛИЦ Пловдив направи ексклузивно интервю с новия изпълнителен директор на ВМЗ Сопот Иван Иванов. Преди няколко месеца той беше назначен за шеф на най-голямата на Балканите оръжейница от бившия вече вицепремиер Корнелия Нинова.

Преди това Иван Иванов беше областен управител на София област. Пред медията Иванов направи ужасяващи разкрития за пленството си от талибаните, за страшните ситуации, в които е попадал по време на реална война. Говори и за това в какво състояние е заварил ВМЗ, какво е свършено от новото ръководство и какво предстои.

Бях заложник на талибаните. Аз съм имал уникалния шанс като офицер и може би нещастието като човек да бъда на реална война, това беше през 1996-1997 година, когато в Таджикистан се водеше гражданска война, разказа пред камерата Иван Иванов.

Тогава талибаните завзеха столицата Кабул, прогониха силите на президента Арбани и основните сражения се водеха в Горнобедрашанския район, почти в моята зона за отговорност. Това беше действително тежък момент. Бил съм няколко пъти под снайперистки обстрел, бил съм два пъти в минно поле.

А иначе бяхме в плен на талибаните в продължение на три дни. Ние бяхме заложници. Лично мен не са ме измъчвали, тъй като аз бях ръководител на група офицери от Организацията на обединените нации, но не мога да кажа същото за представителите на правителството. Първоначално ни ограбиха, после ни изправиха на стената за разстрел високо в планината.

Благодарение на президента Елцин, на президентите на Пакистан, Афганистан, Индия и още една държава, не си спомням коя, след среща на високо равнище в Москва ние бяхме освободени, споделя спомените си бившият военен министър.

На въпрос какво е заварил в завода и какви промени са направени, Иванов отговори така: Когато дойдох във ВМЗ Сопот, за мен беше голямо предизвикателство. Тук срещнах прекрасни хора и за съжаление заварих завода в недобро състояние. Технологично заводът е останал в края на миналия век, за съжаление и сградният фонд е в много лошо състояние. Затова с моя екип се заехме да решаваме някои от социалните въпроси на хората.

Съвместно със синдикатите, с които поддържаме тясно взаимодействие, решаваме най-важните проблеми. Първото, което направихме е, да пуснем стола, много от работниците имат възможност да се хранят с питателна и прясно сготвена храна. Столът с решение на Съвета на директорите се дотира на 100%, тоест работникът плаща само храната, всички други консумативи се поемат от ВМЗ.

Тук имаше над 40 кафе апарати, които никой не ползваше, защото кафето беше непригодно за употреба. Сменихме кафето, хората вече ползват машините. Купехме над 90 диспенсъра за студена и топла вода, която се доставя безплатно. Повече от 22 години в завода не беше давано кисело мляко на хората, които работят във вредните производства. От месец и половина 1270 човека получават кисело мляко. Това са малки стъпки, но в добра насока. Редица други неща се направиха.

Още като се влезе се вижда, че заводът е почистен. Бяха хвърлени доста усилия за неговия по-добър вид. В момента върви широка строителна програма. За съжаление имаме цехове, които при дъжд и снеготопене спират да работят, тъй като покривите са компрометирани и водата пада върху машините, които са с високо напрежение или върху готова продукция.

От много време не е имало ремонти и сега решаваме тези проблеми поетапно. Строителната ни програма е до края на месец юли догодина. В завода се направи доста по отношение на социалната политика и аз смятам, че това е една добра стъпка, тъй като хората са мотивирани.

Ще бъдат подобрени и битовите условия на работниците. От 1 август хората във ВМЗ получават новите си заплати, които са завишени с по 200 лева и новите ваучери -а храна, които бяха увеличени от 80 на 200 лева. Ръководството на завода взе решение към лятната отпуска еднократно да се добавят по 150 лева на всеки за почивката му.

Наблюдаваме и ръста на производство. За последния месец ние имаме около 10% повишаване ръста на производство, съобщи шефът на оръжейницата

За твърденията на новия служебен министър Никола Стоянов, че през последните два месеца ВМЗ Сопот е работило на над 100 милиона лева загуба, Иванов коментира: Аз бях много изненадан от това изявление на министъра, защото той е бил тук поне 6-7 месеца и би трябвало да е наясно с параметрите на завода.

Не само че не е на загуба от над 100 милиона, а за първото шестмесечие заводът е на печалба от 48 милиона лева. Аз като изпълнителен директор изплатих над 35 милиона лева стари задължения по доставки, отделно платихме данък дивидент към ДКК в размер на 1 милион лева. В момента сме в добро финансово състояние, осигурени са поръчки и всеки ден се справяме и с необходимите ни доставки.

Изнася ли ВМЗ оръжия за Украйна, попитахме Иван Иванов. Той отговори така: ВМЗ е производител на боеприпаси. Ние имаме партньори, с които имаме съответно договори и продаваме оръжие.

Нито един снаряд, нито един куршум не е изнесен за Украйна. Ние ги даваме на нашите партньори, те имат краен потребител, това са страни из целия свят. Разбира се, не отричам, че има и краен потребител Полша, Германия, Великобритания. Но ВМЗ не изнася оръжие за Украйна.

Относно политическата ситуация в момента и на въпроса ще успеят ли политическите партии да съставят нормално работещо правителство, обединявайки се в полза на България, Иванов припомни мисъл на Чърчил: Уинстън Чърчил казва, че демокрацията е нещо много лошо, но човешкото общество не е измислило нищо по-добро.

Крайно време е според мен политическите партии да разберат своята отговорност към българския народ и пред Република България. Аз не считам, че служебните правителства са нещо добро, тъй като се дава възможност на група хора, които никой не е избирал, никой не е уверен в техния професионализъм да управляват цели сектори за определен период от време.

Би трябвало според мен, ако политическите партии мислят за България, за интересите на нашия народ след изборите да направят своите компромиси и да се сформира едно стабилно правителство, което да преведе страната през тази поредица от кризи, в които се намираме в момента, коментира още Иван Иванов.

Биографията на Иван Иванов:

Иван Иванов е завършил пълен курс за висши ръководни кадри на НАТО и Колежа по отбрана на НАТО в Рим.

Преди това – Военна академия „Г.С.Раковски“, специалност ЗЕМНА АРТИЛЕРИЯ И РАКЕТНИ ВОЙСКИ

И Висшето военно училище „Г. Димитров“ – специалност ЗЕМНА АРТИЛЕРИЯ

Магистър е по Обслужване и ремонт на електронно-изчислителни машини

Иван Иванов е заемал различни командни длъжности в структурите на Българската армия – от командир на взвод до Началник-щаб на бригада, както и в Генералния щаб на Българската армия

Участвал е в мисията на ООН в Таджикистан.

Бил е президент на Асоциацията на завършилите Колежа по отбрана на НАТО – България.

Основател и първи председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната

Заместник-министър на отбраната през 2013-2014 г.

Иван Иванов е ръководител на множество проекти, свързани със сигурността и отбраната, и носител на редица български и чуждестранни отличия и награди.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ