Манолова скочи срещу далаверите на Киро и Асен: „Лукойл“ преработва на ишлеме евтиния руски петрол

мая манолова

Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната цена. Това заяви Мая Манолова, лидер на „Изправи се България”.

Доказателството е в цената на руския суров петрол, която беше договорена от Асен Василев”, каза Манолова пред Нова телевизия.

„74 долара беше вчера цената на суровия руски петрол, колкото беше и в края на миналата година. Тогава дизелът и бензинът беше 2,4-2,5, сега е 3,4-3,5 лева. Проблемът е в „Лукойл Нефтохим“. Дадена е възможност на една частна фирма да преработва на ишлеме евтиния руски петрол и тя след това продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. Това са по 10 милиона на ден”, каза Манолова.

Тя коментира и решението на България да приеме офертата за 1 танкер американски газ.

„Добре е, че 1/3 от необходимия газ за един месец през зимния сезон е осигурен. Не е добре, че не чухме цената. Предполага се, че ще е 300-400 лева. Това значи около 370-380 лева, ако следим цените на газовите борси. Това е бич срещу българските потребители. И в момента цена от 300 лева повлече повишаване на всички енергоносители. Скъпият ток, скъпият газ и скъпите горива са трите фактора на инфлацията. Ако служебното правителство не предприеме решителни действия, хората ги чака тежка зима“, заяви Манолова.

„Трябва да има публичност и прозрачност при Сключването на сделките. Това не може да е търговска тайна, след като ние ще плащаме сметката“, коментира още тя.

,,Не трябва да се отлагат разговорите с „Газпром“, защото това е цъкаща бомба“, смята още лидерът на „Изправи се България“.

Според Манолова обаче страната ни трябва да постави три условия на „Газпром”. „На първо място „Газпром“ да поеме ясен ангажимент, че няма да търси отговорност за неустойки от българската държава. На второ място – тъй като е ясно, че количествата по договора, който приключва в края на тази година, няма как да бъдат взети, че през зимните месеци ние ще имаме право да получим тези количества на цените, които са договорени. И трето Българското правителство да се опита да предоговори цената“, каза Манолова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ