Сигнал срещу Тотото! Приближени на Руди Гела принуждавали работници да подписват допълнителни споразумения

весела лечева радостин василев

Сигнал на основание чл. 406, ал.1 от Кодекса на труда за допуснати целенасочени и груби нарушения на трудовото законодателство в Държавно предприятие „БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР“, пуснаха синдикатите.

Кремена Атанасова, Председател САС „Подкрепа“, адресира сигнала си до служебния спортен министър Весела Лечева и Екатерина Асенова, която е директор на Инспекцията по труда. В момента начело на БСТ са приближени на бившия министър Радостин Василев.

Според документите, ръководството на предприятието е предложило на 2/3 от служителите подписване на Допълнително споразумение, в което с текстове, които представляват изключително грубо погазване на основни правни принципи и институти на българското трудово законодателство.

В предложеното от работодателя допълнително „споразумение“, четем:

„Създава се нова точка в подписания между страните трудов договор, със следното съдържание:

т.1. Други условия:

т.1.1. При нарушение от работника/служителя на трудовата дисциплина, установено с влязла в сила заповед, с която му е наложено дисциплинарно наказание, същият дължи на работодателя ОБЕЗЩЕТЕНИЕ за това нарушение на трудовата дисциплина в размер, както следва:

– 50 (петдесет) лева при наложено дисциплинарно наказание „забележка“ по чл.188, ал.1, т.1 от Кодекса на труда;

– 100 (сто) лева при наложено дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“ по чл.188, ал.1, т.2 от Кодекса на труда;“

С други думи, Изпълнителният директор на ДП „Български спортен тотализатор“, в качеството си на работодател, „договаря“ с работниците и служителите и въвежда нов вид санкция за допуснати дисциплинарни нарушения извън изчерпателно и императивно регламентираните в действащото трудово законодателство. Изпълнителният директор на ДП „БСТ“, както и съответните длъжностни лица в ръководството на предприятието, явно не знаят, че дисциплинарното нарушение може да бъде санкционирано само чрез изчерпателно предвидените в Кодекса на труда дисциплинарни наказания, се казва в сигнала.

„С посоченото дотук, своеобразното творчество по създаване на нови трудовоправни норми не се изчерпва“, пише Атанасова.

„Посоченото в настоящия сигнал поведение е недопустимо за който и да е работодател в Република България, но впечатляващ в случая е факта, че такива текстове се предлагат от работодател – държавно предприятие, с особен публичен статут и имидж. Предвид естеството на нарушението, допускам, че работодателят не осъзнава, че подписа на работника/служителя под такива текстове не ги санира и не амнистира работодателското нарушение пред контролните органи, но това от своя страна предполага, че работодателят без притеснение ще пристъпи към прилагане на незаконосъобразните текстове на сключените споразумения и така ще се осъществят неопределен брой системни и мултиплициращи се нарушения. С оглед горното, с настоящото Ви приканвам да извършите проверка по представените в настоящия сигнал обстоятелства и да предприемете незабавни мерки за предотвратяване и преустановяване на нарушенията“, завършва сигналът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ