Защо разкопаха площад „Централен“ в Пловдив без проект?! Ето кога хората ще видят новата му визия!

Площад Централен в Пловдив

Как ще изглежда реконструираният централен пловдивски площад? Това се питат редица пловдивчани, които минават покрай огражденията на пл. „Централен”. Той бе разкопан с размах през  последните две седмици, а тези дейности продължават. Много от хората не са наясно защо всичко това се прави без да има представен проект пред обществеността. Това, разбира се, даде основания на много от хората да предположат, че всичко на площада ще се направи „скрито”, а накрая само ще се види крайният резултат, пише Трафикнюз.

Всъщност, причината да се забави ремонтът на пл. „Централен” е именно, за да се избегнат тези упреци към властта, а хората да бъдат наясно предварително как ще изглежда той.

Кметът Иван Тотев на няколко пъти обърна внимание,че този площад се прави за следващите 30 години и трябва да има обществен консенсус за него. Поради това се взе решение да се даде повече време на проектантите, преди проектът да бъде представен.

Премахването на настилката и изкопните работи на площада се правят преди всичко заради ремонта на подлеза на „Гладстон”, който бе обединен с поръчката за „Централен”. В момента строителите подготвят отварянето на съоръжението, за да извършат тежките процедури по неговото укрепване.

Реконструкцията на съоръженията включва  изпълнение на нов бетон за оформяне на наклона над носещата конструкция, нова хидроизолация,  полагане на нова асфалтобетонова настилка, монтиране на нови дилатационни фуги „открит“ тип, ремонт на съществуващите парапети, поставяне на отводнители с тръби за отвеждане на дъждовната вода в канализацията и други.

За голяма част от дейностите е нужно да се „влезе” в подлеза през пешеходната зона на площада.

Паралелно с това върви и проектирането за визията на площад  „Централен”. Тъй като поръчката е на инженеринг, фирмата изпълнител „Драгиев и Ко” е ангажирала архитекти и проектанти. След като те направят първоначалния проект, той ще бъде вкаран на ЕСУТ. Очаква се да има и обществено обсъждане. Преди да бъде приет, хората ще могат да изкажат мнението си за него.

Проектът на самия площад се очаква да включва разкриването на археологията от Форум- Запад и свързването му с Одеона. Също така ще има нова настилка,  прокарване на подземни комуникации, кътове за отдих и вероятно зони за културни прояви.

Планът  е проектът да бъде готов и одобрен до края на годината, а след откриването на Европейска столица на културата през януари  да започне ремонтът на площада.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ