Еко катастрофа! Само за минута 100 тона мазут може да изплуват на повърхността на морето край Созопол

6405694-3x2-940x627

Мазут се появи и на плаж „Корал”, сигнализираха почиващи в района. Според тях причината за замърсяването е разливът от потъналия край Созопол кораб „Мопанг”. Журналистът Михаил Заимов, който е водолаз доброволец, пръв сигнализира за проблема с изтичането на мазут от потъналия преди 100 години кораб „Мопанг”.

Той обяви, че корабът е изпускал мазут и преди. Когато забелязал, че изпускането става по-масивно той информирал Морската администрация. По думите му те са реагирали бързо и адекватно.

Според Заимов в момента екологичната катастрофа на морското дъно вече е факт, съобщава Би Ти Ви. Има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 т. гориво – пет цистерни наредени една до друга, предупреди журналистът.

Той припомни, че проблемът касае риболовните стопанства, мидените ферми, както и живота на морското дъно. Доброволците водолази са затапили около 80% от отворите, но има места, където те не могат да достигнат и се налагат действия от Морска администрация. По думите на журналиста те правят всичко по силите си, но в момента правомощията им са ограничени.

Заимов допълни още, че цяла нощ не е спал, за да контактува с държавния екип в Медисън, за да получи всички планове на кораба и чертежи, за да може операцията по обезопасяване да е успешна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ