Ето я аферата, която ще вкара министър Руди Гела в затвора! Не може така да извадиш 2 милиона лева!

7 Dni Bulgaria10.09.2022
радостин василев

Цяла серия от нередности са били открити при обществената поръчка за организиране на събития за нуждите на Българския спортен тотализатор, твърдят източници на Tribune.bg.

Например не е бил правен предварителен анализ за определяне на прогнозната стойност на поръчката, затова се наложило да се определя на база максимално допустимото по ЗОП за този вид поръчки. Също така не e била изискана банкова гаранция за добро изпълнение, което само по себе си е брутално нарушение на закона. Ако внимателно се прочете договора, се виждало, че липсва механизъм за контрол и координация на изпълнението.

Остойностяването на отделни събития също било на видимо нереално завишени цени. Участието в Sofia Summer Fest например струвало 192 000 лева. Събитие на Плаж „Бургас-Север“ пък е остойностено на 144 300 лв.

Справка за разходите за същите събития при предишното ръководство показвали, че тогава за същото е платено десетократно по-малко.

„Да, има инфлация, но тя не отговаря на този огромен ръст в цените. По договора има платени близо 200 хил. лв. аванс, а в деловодството на Тотализатора няма и следа от отчетни документи по изпълнението на тези поръчки“, твърди източникът ни.

Любопитен детайл е, че е адвокатското дружество „Йонев и Канчелов“ (с което Тотализаторът вече има договор за правно обслужване) назад в годините са били пълномощници и на фирмата-изпълнител на въпросния според проект – „Стек и Вино“ ООД.

„Говорим за брутална и арогантна кражба от предишното ръководство под прякото управление на Радостин Василев. Тази поръчка си плаче за прокурорско разследване“, твърди запознатият.

Другият пример за опорочена поръчка в особено големи размери била тази за реклама в столичното метро. Мнението на много експерти по реклама и маркетинг е, че тези договори реално не носят никаква добавена стойност на Тотализатора – дори и да бяха пуснати безплатно. За добра оферта обаче в случая не може да става и дума – договорът за е внушителните почти 2 млн.  лева. Конкурс, естествено, няма и всичко е минало с директно договаряне.

Отново липсва и анализ за определяне на стойността на поръчката – само неподплатени с нищо отчетни документи по усвоените близо 800 хил. лева аванси.

И ако самата сделка не е изпипана добре законово, то клаузата за прекратяване била трудна и неизгодна, предизвестието е три месеца и не могат да бъдат пипнати при никакви обстоятелства в първите 6 месеца.

Нарушения и неспазване на Закона на обществените поръчки имало в почти всичко разписано от ръководството, назначено от Василев. Освен в при поръчките обаче „особености“ имало и в други аспекти на управлението на му.

След успешния вот на недоверие към правителството били сключени допълнителни споразумения с определени служители (само назначените по времето на Радостин Василев, разбира се). В тези споразумения се определяло, че ако конкретните хора бъдат уволнени, им се дължат шест месечни възнаграждения. Това би представлявало сериозен финансов ресурс в ущърб на Тотализатора.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ