От ГЕРБ разплакаха Киро, обнадеждиха народа: Аматьорщината вън! Ще извадим България от кризата!

бойко борисов

Ние трябва да кажем на хората как ще решаваме проблемите, как ще извадим България от кризата. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на Плана за възстановяване и развитие на България. Документът на ГЕРБ-СДС е озаглавен „България след кризите – план за възстановяване“ и обхваща всички секторни политики от обществения живот.

Представянето на програмата ни случайно съвпадна с днешния празник – Кръстовден. Кръстът на ГЕРБ е все такъв – хората очакват от нас да ги извадим от кризите сякаш това става с едно решение и с магическа пръчка, отбеляза Бойко Борисов.

Благодаря на Томислав Дончев и на всички, които участваха в изготвянето на този документ. Заглавието на нашата програма е компилирано – да ги има в него и кризите, но и Плана за възстановяване.

2 години чакаме план за възстановяване, но него го няма. Всички други държави се справиха. Явно на българите не им трябва План, защото излишъците са толкова големи. В същото време всяка седмица се тегли нов дълг, коментира Борисов по отношение на бившите управляващи от ПП.

Когато обикаляме по градовете и селата, хората очакват да им дадем надежда. Но ние не можем да им обещаем, че ще увеличим това или онова. Ние трябва да кажем как държавата ще изкара пари, какъв ще е растежът, как да вдигнем БВП и най-вече с какви механизми. Никой документ не е съвършен, ще го гледаме ние и нашите опоненти. Където има възможност, ще подобрим – това не е Библия или Коран. Това е документ, който казва как ние можем, в какви срокове и по какъв начин можем да изведем България от кризата. Това говорете на хората, те вече знаят за чудовищната инфлация, за обедняването, заяви още Бойко Борисов.

След това лидерът на ГЕРБ даде думата на заместника си Томислав Дончев, който представи Плана.

„Ние сме умни и красиви, но не сме такива таланти, че да заложим всичко в страница и половина. Добрата новина е, че няма нито един избягал презентатор“, пошегува се Томислав Дончев при представянето.

Той отчете, че вече две години страната ни е в политическа криза, към която е добавена абсолютна липса на политически диалог, арогантност, скъсване с реалността.

„Беше спряно реализирането на цели системи като Народното събрание, границата, тежката инфраструктура. На фона на всичко това и войната в Украйна, което съчетано с аматьорското управление доведе до криза с енерго носителите, бюджетна криза, срив на публичните и частните инвестиции”, допълни той.

„Като най-голямата политическа сила ще носим нашата отговорност в зависимост от това каква роля ни отреди народът, без значение дали управляваме или сме в опозиция. Ако волята на народа е такава – ние да сме първи съзнаваме отговорността си да се сформира правителство, но с ясна подкрепа от политически сили с които имаме сходство. На първо място трябва да върнем политическия диалог и да изхвърлим аматьорщината и лъжата“, категоричен бе Томислав Дончев.

След него Делян Добрев представи мерките за преодоляване на кризата с горивата и газа.

„При „Промяната“ газът е скочил 10 пъти, токът е скочил 10 пъти, горивата да скочили два пъти. Трябва да се заемем по най-бързия начин с проблемите. Благодарение на ГЕРБ манастирите, църквите, джамиите, училищата и т.н получават компенсации за тока. Сега високите цени не се отразяват на бизнеса, иначе икономиката щеше да спре. По най-бързия начин трябва да удължим механизма за компенсации и за 2023 г. Когато бизнеса има спокойствие, не вдига цените, а инфлацията се успокоява“, категоричен бе Добрев.

„Имаме идея как да компенсираме секторите и за газа. Още първият ден от новото управление ще направим дългосрочен международен търг за доставка на газ, различен от руски. ГЕРБ изгони посредниците от газа. Трябва да увеличим капацитета, който сме резервирали е терминала Александруполис. Хората, които не разбират от енергетиката, не разбират, че сме съсобственик в терминала. Ще изграждаме терминал в Гърция“, добави Добрев.

„Горивата – цената на уралския нефт падна драматично, няма причина горивата да са скъпи, но пазарните механизми не работят добре заради липсата на конкуренция. Предлагаме БЕХ да стане конкуренция на „Литаско“. Вторият вариант за регулиране на цените е да сложим мито на уралския нефт. Вносът е на 3.10 лв./л, ако Лукойл и Литаско искат на повече от 3.10 никой няма да купува от тях. Т.е имаме таван на вносните горива“, обясни още Делян Добрев.

По темата с публичните финанси думата взе Александър Иванов, който отчете че е била разрушена финансовата политика на България. Той припомни, че поради всички тези факти страната ни се отдалечила от Еврозоната, а последното правителство е приело популистки решения без да бъдат обезпечени.

„МФ излезе с прогноза за следващата година, а именно че държавата ще работи на минус от над 11 милиарда лева, което е дефицит от 6 милиарда лева“, заяви той и допълни, че от ГЕРБ не смятат, че българските поколения трябва да се задължават с дългове. Затова ще повишат капацитета на приходните агенции, за да бъдат запълнени дупките без да бъдат вдигани данъците.

Ето какво заяви още Александър Иванов:

Не приемаме за решение да се вдигат данъци и да се теглят заеми. Затова ние ще съсредоточим усилия за:

– Укрепване на капацитета на приходните агенции с цел повишаване на събираемостта и недопускане на промяна на данъчния модел.

– Намаляване преразпределителна роля на държавата. Повече средства да остават в домакинствата и фирмите.

– Ограничаване на неефективните разходи – само в администацията увеличените разходи са 2 млрд за една година)

– Таргетиране при подпомагане от страна на държавата. Въвеждане на диференцирана подкрепа и компенсации и прекратяване на практиката да се подпомагат всички по един и същи начин. Като пример може да се 25 стотинки компенсация за литър гориво – ако някой няма нужда от тези 25 стотинки, те ще са 50 за някой в нужда.

– Укрепване на приходния капацитет на общините чрез мерки за финансова децентрализация.

Целта е възстановяване на провеждането на благоразумна фискална политика, за да запазим устойчивостта на публичните финанси. Така се гарантира финансовата стабилност и националната сигурност на страната.

Възстановяване на доверието към България на европейските ни партньори и активните действия за постигане на най-важната интеграционна стъпка след присъединяването ни към ЕС са наша цел – а именно членство в Еврозоната от 1 януари 2024 година. Смятаме, че е реалистично след четиригодишно управление на ГЕРБ брутният вътрешен продукт на България да достигне 110 млрд. евро 2026 година.

Десислава Трифонова представи плановете в областта на икономиката и иновациите:

ГЕРБ- СДС иска България да достигне до 2026 г.:

– БВП 110 млрд. евро (215 млрд.лв.)

– Да сме сред лидерите в Европа по ръст на БВП на човек от населението

– сертифицираните инвестиционни проекти да достигнат 2 милиарда лв. на годишна база
– иновационно активните предприятия да достигнат 40%

– Удвояване на броя на предприятията, които реализират сътрудничество с научна сфера – или 36% от високо иновиращи предприятия

– 35% от предприятията да са внедрили цифрови технологии

„За нас образованието беше и ще продължи да бъде национален приоритет“, заяви на свой ред Красимир Вълчев, представайки програмата в сектор образование, като отчете, че целта е да се отделят 5% от БВП.

„Помните ли опорките на ПП, които изтекоха и там пишеше да не се говори за геополитика. Казват, че външната политика е продължение на вътрешната, но облечена в костюм и вратовръзка“, заяви Даниел Митов при представянето на програмата в сегмент външна политика.

Христо Гаджев представи приоритетите в областта на отбраната.

Членството на България в НАТО е фундаментът на нашата отбрана.

ГЕРБ-СДС искаме:

– Ускорено разгръщане на батальонната бойна група на НАТО и разширяване на българската и съюзническа инфраструктура
– Повишаване на оперативната съвместимост
– Засилване на устойчивостта на държавното управление
– Използване на възможностите на НАТО за изграждане на национални отбранителни способности
– Висока степен на кибер защита
– 2% разходи за отбрана от БВП още през 2023
– Ускорено освобождаване от съветско въоръжение
– Инвестиционна програма, осигуряващи технологичен скок в четири области – суша, вода, въздух, киберпространство
– Създаване на Национален фонд за отбрана
– Реализиране на неосъществени основни проекти – Ф16, БМП, 3Д радари
– Енергийно ефективни военни формирования

Събитието се провежда в Зала 6 на НДК. На него присъстват лидерът на партията Бойко Борисов, членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и кандидатите за народни представители на партията.

Планът съдържа конкретни стъпки за преодоляване на икономическата нестабилност и енергийната криза, пред която е изправена страната ни, както и политики за подобряване стандарта на живот на българските граждани, на бизнес средата и насърчаване на инвестициите.

Образованието и здравеопазването остават приоритет в бъдещо управление на коалицията, както и възобновяване изграждането на големите инфраструктурни обекти и поддръжката на републиканската пътна мрежа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ