Сензационна прогноза „СОВА ХАРИС“: ГЕРБ размазва ПП с 10%, Борисов нокаутира Кирил и Асен сред лидерите

бойко борисов

Очертава се смазваща изборна победа на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов вече води с цели 10% пред вторите от „Продължаваме промяната“, електоралното съотношение между двете формация е 28,8% срещу 18,8%.

Това сочат данните от най-новото изследване на „Сова Харис“, проведено в периода 6 – 12 септември по поръчка на агенция ПИК. Проучването е представително за пълнолетното население на страната, извършено е сред 835 български граждани по метода на стандартизираното face-to face интервю в дома на респондента.

Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,4%. В момента регистрираме увеличаване на дистанцията между двете водещи политически сили, отбелязват от „Сова Харис“. Ако изборите бяха тази седмица, ГЕРБ-СДС биха получили 28,8% от действителните гласове, а ПП – 18,8%. фаворит за третото място се очертава БСП с 12,7%, което означава частично възстановяване на позициите на социалистите.

Въпросът за четвъртото място стои открит, въпреки че за „Възраждане“ е регистрирана подкрепа от 10,4%, а гласовете за ДПС са 8,7%. Гласоподавателите на ДПС са по-трудно достъпни за анкетьорските екипи, а и подкрепата от чужбина със сигурност ще завиши резултата на партията, ръководена от Мустафа Карадайъ.

„Демократична България“ изглежда сигурен участник в следващия парламент с 5,7% от Трифонов и Стефан Янев засега стоят над 4 електорални нагласи на „Сова Харис“ при избори тази седмица (действителни гласове)

действителните гласове. Партиите на Слави процентната бариера – съответно с 5,1% и 4,8% от действителните гласове. Очевидно оставащите дни от кампанията до изборния ден ще са от решаващо значение за утвърждаване на техните позиции. Прави впечатление и възходящият тренд на „Изправи се, България“ (2,9%), които правят успешна кампания.

„В период на криза политическото лидество придобива голяма тежест. Решенията, които трябва да вземат хората, заемащи отговорни държавни позиции, имат дългосрочни последствия. По тази причина в настоящето изследване включихме индикатор, който класира водещите политици в страната. С други думи, искаме да разберем на кои личности избирателите биха доверили носенето на отговорността за решаване на тежките проблеми, произхождащи от кризисната ситуация“, разкрива социологът Васил Тончев от „Сова Харис“.

Очаквано водещата роля е на президента Румен Радев (44,9%), който в момента контролира и изпълнителната власт. На второ място се наложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (37,5%). Очевидно дългото му присъствие във върховете на властта и опитът, който е придобил лидерът на доскорошната опозиция, възвръщат доверието у него на значителна част от гласоподавателите. Търсенето на стабилност в този момент явно работи в негова полза.

Управлявалите последното редовно правителство Кирил Петков и Асен Василев са класирани съответно на трета и пета позиция. Явно върху тях се фокусират надеждите на избирателите от сектора, в който е позиционирана тяхната формация.

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова е четвърта, привличайки подкрепата от социалния вектор. Десетката се попълва от лидерите на формациите, които претендират да имат роля в следващия парламент, като Костадин KocTaДИHOB, Христо Иванов, Стефан Янев, Слави Трифонов и Мустафа Карадайъ. Мая Манолова също намира място сред първите 10, което показва, че присъствието й на политическата сцена е различимо и със сигурност ще се отразява положително върху подкрепата за ръководената от нея формация.

Нивото на избирателната активност е ключов въпрос преди всички демократично провеждани избори. Сигурни, че ще гласуват на 2 октомври са 46,6% от избирателите. Други 16,1% са сигурни в известна степен, но имат колебания. Спрямо последните парламентарни избори, проведени в края на миналата година, вероятно ще отчетем леко повишение на избирателната активност.

Изследването показва, че ГЕРБ-СДС в рамките на предизборната кампания са изградили образ на силната формация. Според 38,9% от избирателите това е коалицията, която ще спечели най-много гласове, докато 18,6% смятат, че победител ще бъде „Продължаваме Промяната“. Известно е, че Фаворитите винаги получават бонус от колебаещите се избиратели.

Само 16,4% от гласоподавателите смятат, че предстоящите парламентарни избори ще излъчат стабилно управление, което ще ни преведе през кризата. Обратното становище се застъпва от 59,2%. Налице е песимисъм за развитието на Политическата обстановка в страната.

Неяснотите в очакванията на хората личат и в отговорите на въпроса кой би бил по-добрият вариант за страната ни след предстоящите парламентарни избори.

Равни са дяловете на гласоподавателите (22,4%), застъпващи двете противостоящи позиции: България да се управлява от коалиция, доминирана от ГЕРБ-СДС, и България да се управлява от коалиция, доминирана от „Продължаваме Промяната“. Това противопоставяне показва, че разделението в нашето общество продължава да съществува и напрежението между двете големи обществени групи ще се повишава.

Даването на приоритет на стабилността можем да си обясним и с факта, че 59,2% от гласоподавателите у нас споделят, че вследствие на кризата материалното им положение може да се влоши до степен да бъдат затруднени да се издържат. Няма да достигнат дотам 26,0%. 14,9% не могат да преценят.

На този фон перспективата на бъдещото управление се очертава с краткосрочен период, изпълнен с наложителни пожароопасни мерки.

Това предполага даване на приоритет на прагматизма пред идеологическите решения и не на последно място силна обратна връзка със случващото се на терена на ежедневния живот на хората. оставащите решаващи дни от предизборната кампания печелившата карта за политическите сили ще бъде осъществяването на контакт със здравия разум на избирателите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ