Кирил Петков обещава невъзможни неща: Предизборен балон с пенсиите. Кога ще гръмне?

кирил петков

Предизборен балон с пенсиите наду „Продължаваме промяната“. 900 лв. минимално възнаграждение за осигурителен стаж обеща Кирил Петков по време на обиколките си в страната. За да се случи това трябват 6,7 милиарда лева отгоре в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Амбициозна цел, но нека да видим конкретните разчети. За 2023 год. са необходими 3 млрд. и 700 млн. лв. допълнителни средства. Към тази сума добавяме 1 и млрд. и 200 млн. лв. годишно, за да се реши уравнението за минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст – 900 лв. Отделно имаме осъвременяване от 01.07.2023 с около 12% (близо 1, 8 млрд). Оказва се, че бюджетът на ДОО трябва да бъде увеличен с нови допълнителни 6,7 млрд. лв. за 2023 г., сметна в интервю за „Стандарт” социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов, бивш социален министър. Преди няколко дни служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че за да се балансират предвидените разходи са необходими 25 млрд. лв. годишно нови кредити, каза още Адемов. И коментира: „Бившият министър-председател или лъже, както обикновено безцеремонно или манипулира умишлено с цел извличане на предизборни дивиденти на гърба на финансовата стабилност.”.

Възмущение от надцакването с пенсиите изрази в интервю за „Стандарт” и бившият регионален министър Гроздан Караджов, сега водач на листите на „Има такъв народ” в Пловдив и в Хасково.

ПП и БСП се карат чия е заслугата за това, а мен непрекъснато ме срещат хора, които се оплакват, че с „повишената“ пенсия могат да си позволят едва половината от храната, която си купуваха с предишната пенсия. Нещо повече, те не могат да разберат колко точно им е пенсията – заради различните добавки, индексации, компенсации, коментира Караджов.

И има ощетени, а никой не желае да говори за тези проблеми. С рязкото вдигане на минималната пенсия се постъпи несправедливо спрямо хората, които цял живот са работили и съвестно са се осигурявали. В някои случаи говорим вече за 1-2 лева разлика. Работиш 40 години, осигуряваш се на цялата си заплата, а накрая получаваш 1-2 лева повече от този, който не е бил толкова съвестен, възмути се Гроздан Караджов. И допълни: „Аз нямам нищо против да се грижим за социално слабите, но това не трябва да става за сметка на коректните платци. Има нужда от реформа – експертите да кажат как точно да стане, но тя трябва да е справедлива. Защото в България справедливостта липсва най-много.”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ