Министър Стоянов бие аларма: Има сериозна опасност ВМЗ-Сопот да спре производство!

ВМЗ-Сопот Никола Стоянов

Има голяма опасност ВМЗ-Сопот да спре производствената си дейност след няколко месеца, тъй като не разполага с необходимите материали. За това предупреди министърът на икономиката Никола Стоянов.

Предишното ръководство на завода е отказвало да поръчва материали на много от доставчиците, с които работи, а те сега имат голямо затруднение с доставките. По принцип ВМЗ поддържа запаси за няколко месеца напред, но тъй като 3 месеца не са правени поръчки, е възможно то да остане без материали, обясни Стоянов.

Главен проблем на ВМЗ-Сопот е доставката на суровини за производство на краен продукт и изпълнението на вече сключените договори, заявиха и от Държавната консолидационна компания, която паралелно даде пресконференция по темата.

По думите на ръководството суровината, която е необходима, към момента трябва да се изкупува на завишени цени, защото конкуренцията ги е изпреварила. Освен това капацитетът на предприятието бил запълнен до 2024 г.

В същото време предишното ръководство на ВМЗ също даде брифинг, на който бившия шеф на „ВМЗ“ ЕАД Иван Иванов заяви, че истината за ВМЗ била изцяло друга от тази, която министърът на икономиката Никола Стоянов и шефът на ДКК представяли. По думите на Иванов те не познавали нито работниците, нито завода, нито производството, а изпълнявали политическа поръчка.

Димитров категорично заяви, че обвиненията от страна на предното ръководство би трябвало да бъдат подкрепени с някакви факти, както и че ДКК винаги държат на обективността при поднасяне на информация, като поставят акцент върху обстоятелствата и доказателствата, които имат, а не върху твърдения без някакво покритие.

Друг проблем на предприятието са строително-монтажните работи в обектите. При избирането им възложителят не е поставил каквито и да е технически изисквания към голяма част от оборудването, липсвали и механизми за контрол на качеството на изпълнението, обясни Димитров. Освен това рамковите договори и стойността на анексите променяла сумата, която е платена в аванс. Така вместо 50% са платени 60%, имало и разминавания с повече от 30% в пазарните нива на възложеното. ДКК правели анализ, но към момента нямали пълна информация от 2022 г. за това какво е правено и по какво се работило, но годишната печалба на ВМЗ-Сопот била между 180-200 млн. лв.

Акцент по време на пресконференцията беше и наемането на къща за 4500 лв. на месец от бившия шеф на ВМЗ-Сопот Иван Иванов. По думите на Димитров в договора за наем като ползвател на къщата било търговското дружество, а никъде не присъствала информация, че в мястото се помещавали служители на ВМЗ, както обясни Иванов. Членовете от Съвета на директорите имат договори за управление и контрол, в които били посочени правата, задълженията и привилегиите им, но в последните не било вписано ползването на подобни къщи, допълни още шефът на ДКК. Той посочи още, че и бившите членове на Съвета на директорите са ползвали личните си автомобили и не е имало подобен вид привилегии. Зангочев допълни, че Иванов е имал не един, а двама шофьори.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ