Зверско убийство край Джебел разтърси цяла България и още 22 държави

полиция

Египетският лешояд Бояна, който е преминал през 22 страни на три континента, беше открит с огнестрелна рана в района на Джебел. Това съобщава д-р Волен Аркумарев, експерт по опазването на лешоядите в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), цитирана от rodopi24.blogspot.com.

Птицата е открита мъртва в края на миналата седмица, като вече по случая се води разследване.

За това, че нещо не е наред с птицата, е станало ясно след „тревожен сигнал“ от GPS предавателя. Вече е сформиран екип с представители на полицията, прокуратурата и държавното горско стопанство, посочват от БДЗП.

От организацията припомнят, че египетският лешояд е световнозастрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Заради това в Наказателния кодекс се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Аркумарев разказа, че Бояна е излюпена през 2017 г. в зоопарка в Прага. През пролетта на следващата година е освободена в България. Тя е била на пет години, когато е застреляна, каза Аркумарев. Той посоча, че египетски лешояд може да живее до 25-30 години в дивата природа. Бояна тъкмо навлизаше във възрастния си период и във възможността да може да се размножава, отбеляза също експертът.

Той заяви, че птицата е създала двойка, като е можело през пролетта да има и поколение. Очаква се след смъртта на Бояна мъжкият индивид да потърси след време нова женска, с която да създаде семейство.

Египетските лешояди по напълно естествен начин неутрализират труповете на умрелите животни в природата и съответно усвояват мъртвата материя. По този начин са изключително важна част от нормалното функциониране на екосистемата, подчерта Аркумарев.

На Балканите има по-малко от 50 двойки египетски лешояди, като в България се размножават 26 от тях, каза още експертът.

От БДЗП посочват, че убийството на Бояна е вторият случай за последните две години на бракониерство в област Кърджали. Преди това черен лешояд е бил прострелян и по-късно загинал от раните си.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ