След речта на Путин: Народът се юрна да търси място в бомбоубежищата. Скривалищата са подготвени

бомбоубежище

Колко и къде са бомбоубежищата и скривалищата в Пловдив и дали изобщо могат да се ползват? Бурна дискусия по тази тема тръгна в социалните мрежи броени минути след вчерашната реч на руския президент Владимир Путин, пише „Марица“.

В нея той обяви частична мобилизация и се закани, че може да посегне към ядрените оръжия заради войната в Украйна. Зевзеци веднага взеха да питат в нета колко струва запазено място и къде да си платят. Други сериозно се притесниха, че повечето скривалища не стават за нищо или се ползват като складове и кръчми.

Мнозина напомниха, че според публикувания след началото на войната в Украйна доклад на Главна дирекция „Пожарна безопасност и закрила на населението“ нито едно от колективните средства за защита в Пловдив и областта не е в перфектно състояние.

В списъка бяха включени общо 31 скривалища и противорадиационни укрития, които според МВР са в добро или задоволително състояние.

От всички бомбоубежища 22 са на територията на града. Най-много са в район „Централен“ – 12, в „Северен“ са 7, две са в „Тракия“ и едно в „Южен“. 13 от тях са със статут на противорадиационни укрития, като едно е в ПУ „Паисий Хилендарски“. В областта броят на скривалищата е 9. Две има единствено на територията на Асеновград – в сградата на общинската администрация и на Асеновата крепост. По едно са в общините Калояново (в село Долна махала), Куклен, Марица (в село Граф Игнатиево), Перущица, Първомай, Стамболийски и Сопот.

Нито едно от укритията в Пловдив не сe води първа категория, тоест в отлично техническо състояние. Всички са определени като втора, което означава, че ще им трябва период от седмица, за да бъдат въведени в експлоатация.

От Областната управа и Общината обаче увериха, че няма повод за притеснения. „Прочетох, че руският президент е обявил частична мобилизация. Това не означава, че някой ни е обявил война. Ако има необходимост от реакция, тя трябва да бъде на държавно ниво, а не на ниво област Пловдив. Няма как да предприемам мерки без решение на държавата”, коментира областният управител Ангел Стоев.

Запитан дали скривалищата са подготвени, Ангел Стоев беше категоричен: „Те са подготвени. Това е постоянна задача и тя се изпълнява”.

Йордан Ставрев, заместник-кмет по обществен ред и сигурност, заяви, че скривалищата са на подчинение на Дирекцията за пожарна и аварийна безопасност на МВР. „Общината няма собствени укрития. Те са под егидата на държавата и в частност – на вътрешното министерство”, обясни Ставрев.

Запитан дали администрацията е взела мерки по предложение на омбудсмана да се подготвят избите на жилищните блокове за укрития, зам.-кметът заяви, че не е получавал подобно писмо. „Засега до Община Пловдив не са изпратени указания нито от Министерския съвет, нито от област управител дали да предприемаме действия. Ние имаме готовност да създадем необходимата организация във връзка с нашите задължения. Имаме разработени планове за действие при криза. Но отношение могат да вземат само държавните структури”, подчерта Йордан Ставрев.

Същата препратка направи и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Той допълни, че преди шест месеца е правен оглед на всички скривалища в Пловдив.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ