Драма с мигрантите, прекосили морето: Изстинали са, двумесечно бебе e в клиника

мигранти

38-те мигранти, които бяха спасени в бурното море край Шабла, споделят, че не са яли два дни. Лекарят д-р Хамза Велиев от МБАЛ Каварна пък каза пред бТВ, че заради студеното време и голямото лутане почти всички били изстинали.

Кореспондентът Лора Стаматис пък сподели, че от МВР отказали да осигурят събеседник, който да отговори на въпросите й тази сутрин.

Сред натъпканите в лодката сирийци и афганистанци е имало 8 жени, като някои от тях са били възрастни. Осем са били и децата. Едното от тях е било на два месеца.

„Нямаше хора с по-сериозни здравни проблеми. Двумесечното бебе обаче бе с повръщане и разтройство. Другите деца бяха спокойни, без оплаквания и без повишена температура“, уточни медикът.

Двумесечното бебе е настанено в Инфекциозната клиника в Добрич. Една от жените е била с хипертония, а друга – с бъбречни проблеми.

Не е ясно колко време авантюристите с лодката са пътували. Все още не е известно кой от 38-те души на борда е управлявал плавателния съд. Това е в процес на установяване.

Много рискован е бил опитът на мигрантите да стигнат до Европа. 7-метровата лодка, в която са се превозвали, е била стара. Не са имали и достатъчно гориво. Вероятно става въпрос за турски плавателен съд, обясниха от Гранична полиция.

„Пропускателните пунктове край Бургас бяха изградени преди няколко дни. Трудно може да се предположи, че мигрантите са се преориентирали. Основният им маршрут е през Гърция, която е доста по-близо“, коментира Стаматис.

Защо тези хора са се насочили към Румъния вероятно ще стане ясно по време на досъдебното производство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ