КОШМАР! Сценарист погреба жив Емил Бонев. Иван и Андрей шокираха с реакция

иван христов андрей арнаудов

Сценаристът Дечо Таралежков, който е член на художествената комисия на Националния филмов център, погреба жив колегата си Емил Бонев, предава Телеграф.

Неприятната ситуация стана факт, след като в мотивите си за дадена ниска оценка на проекта за филм „Гунди – легенда за свободата“ Таралежков обяви, че смята сценарият за недоразвит, тъй като след смъртта на Бонев не е представен друг сценарист.

Ситуация
Продуцентите на проекта Иван Христов и Андрей Арнаудов не останаха безучастни в създалата се ситуация и с отворено писмо изразиха позицията си. „Ниската оценка, с която господин Таралежков направи така, че филмът ни не се класира, е на база два компонента – първият е субективното му лично мнение, което приемаме и не оспорваме, а вторият е грешна фактология, която влияе на цялостното му решение и още по-лошо, която той изобщо не е проверил, а именно:„Зрителският потенциал на филма на родна територия е безспорен. Продуцентите говорят за 5 години задълбочена работа по проекта, но няма сведения този сценарий да е бил поет от друг сценарист след смъртта на г-н Бонев. Не е идентифицирана нуждата от доразработване на настоящия сценарий.“ За наше голямо щастие господин Емил Бонев е жив и здрав и всекидневно доразвива и доразработва сценария, на който е посветил последните повече от пет години от живота си“, възмутени са Иван и Андрей.

Факт
Те са категорични, че макар да имат морално право да стопират процеса, няма да го направят заради колегите си. „На база на фактологически неправилното заключение, понижило оценката ни, ние имаме моралното и правното основание да стопираме процеса, но няма да го направим, защото има талантливи колеги, които са спечелили и те не са виновни за тази ситуация. Молим комисията да осъзнава по-добре ролята си в този процес, защото подобни неадекватни решения опорочават доверието в целия конкурс, а именно то е това, което липсва. Доказателство е, че почти всеки конкурс се стопира по различни причини“, завършват продуцентите.

Отговор
„Телеграф“ се свърза с Дечо Таралежков, който отговори: „Това е една глупава грешка от моя страна, направена от преумора. Покрай всички кандидатури обърках г-н Бонев с друг наш колега, който почина наскоро. Извинявам се от все сърце и от вашите страници. Опитах да се извиня и лично, поисках му номер за контакт, но той категорично отказа да говорим. Затова написах писмо, което пратих в асоциацията на сценаристите и се надявам да е стигнало до него. Искам да кажа обаче, че този гаф няма общо с оценките, които съм дал“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ