Майка изпищя: Деца рискуват живота си заради предизвикателства в мрежата, заварих сина си да се реже

деца

Връзката между подрастващите и социалните мрежи ежедневно придобива все по-плашещи размери. От на пръв поглед безобидно занимание и безопасно пилеене на свободното време, TikTok и Facebook се превърнаха в кошмар, от който има опасност те да не се събудят. Потребителската цедка на социалните мрежи е почти нулева, което означава, че във всеки един момент в засада дебне някой, който със сигурност не мисли доброто на децата. Рискът се повиши до краен предел, когато подрастващите създадоха мрежа в мрежата, или по-точно изолираха свой собствен свят там, в който мерят своите качества с цената на живота си. Става въпрос за игрите и предизвикателствата, които сами си организират и за които често родителите им нямат никаква представа.

Данни от няколко проучвания в чужбина сочат, че социалните мрежи вече са опасност №1 за живота на малчуганите и тийнейджърите. Едва ли някой е предполагал, че ще се стигне до момент, в който TikTok например ще се превърне от развлечение в смъртна опасност. Дрогата, цигарите и алкохолът, които бяха най-големият страх на родителите допреди няколко години, вече изглеждат като забавна детска игра. Неслучайно тези три неща са по-надолу в класацията, касаеща опасностите при подрастващите.

ТikTok предизвикателствата са част от ежедневието на тийнейджърите в България и по света вече от няколко години. За тях знае всеки – родители, институции, дори създателите на чат и видео платформите. Мерките срещу това обаче са безлични и напълно недостатъчни. Абдикацията от този проблем доведе до това, че организирането на видео турнирите за смелост (както мнозина тийнейджъри ги наричат) се случва постоянно, и то пред очите на целия свят.

Еволюцията на предизвикателствата, с които децата се захващат, за да се докажат пред своите приятели и дори пред непознати, се случва със скоростта на светлината. В рамките на последните 5 години те са се видоизменили до такава степен, че са в пъти по-брутални, по-опасни и още по-смъртоносни. В началото хит сред онлайн предизвикателствата бяха селфита върху влак или локомотив, лягане на пешеходна пътека, гълтане на презервативи, дори удряне на случайни минувачи. Примерите са безкрайни. Към днешна дата обаче игрите в социалните мрежи загрубяват дотолкова, че дори някои от най-смелите хвърлят кърпата и се отказват, с риск да им се присмеят или да бъдат изключени от групата на „смелите“.

В топ 3 на най-масово практикуваните онлайн предизвикателства сред тийнейджърите е „драконов дъх“ или „драконов сладолед“. Само по себе си това представлява ефектен десерт, от който се носи магически пушек, резултат от течен азот. Децата обаче го прилагат в опасна своя игра. Течният азот няма цвят, мирис и вкус. Използва се в модерната молекулярна кухня, където се прилага с изключително внимание, предвид, че азотът е течен при минус 195 градуса по Целзий. Свободно по будките се предлагат така наречените „ледени бонбони“. Приложението им пред камерата обаче може да се превърне в кошмар.

Името на замразеното забавление идва от ефектната пара, която излиза от носа и устата при консумация. Десертът представлява зърнени топчета, които може да бъдат в различни цветове – зелено, жълто или червено. Цветните топчета се потапят в течен азот, а веднага след това се продават срещу 7 лв. Те са толкова студени, че превръщат слюнката в дъха на децата в заскрежена “пара”. От носа излиза гъст бял дим, какъвто не може да се възпроизведе нито с цигара, нито с обикновена водна пара.

Смъртоносни игри: Деца рискуват живота си с предизвикателства в TikTok

Самият азот не е токсичен, но екстремно ниската температура може да причини увреждане на човешката тъкан, а изместването на кислорода от азот може да доведе и до задушаване. Бонбоните обаче са само повод децата да си спретнат надпревара кой може да издържи най-много на студ. „По-опитните“ гълтат и останалата течност от чашката, в която ледените късове се продават. Така си докарват „драконов дъх“.

През 2018 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде предупреждение срещу консумацията на храни, които съдържат течен азот. В доклада се посочва, че може да причини увреждане на вътрешните органи при поглъщане или дори проблеми с дишането, особено при онези, които страдат от астма. Предупреждението на властите идва след множество сигнали, постъпили при тях, за тежки наранявания върху кожата и вътрешните органи.

В топ 3 по опасни предизвикателства между децата в нета попада и задушаването с желе. Желетата в момента са изключително популярни сред децата. Играта всъщност представлява следното. Участниците в нея взимат желето, хубаво покриват с него носа, устата и очите си. Крайната цел е да се издържи максимално дълго без въздух. Рискът от задушаване в подобни случаи е екстремен, коментират специалистите. Още повече ако стане инцидент и някой от смелчаците изгуби съзнание, няма как да се реагира, тъй като надпреварата тече на живо онлайн. Желетата са изключително достъпни, като цените варират от левче до 3,50 лв.

Сред най-опасните към момента предизвикателства, които децата изпълняват в TikTok, се нарежда така наречената игра на „руска рулетка“. Тя вече не се случва вкъщи, а навън. Тийнейджъри получават за задача да откраднат скъп предмет от магазин или да ограбят човек, като крайната цел е да не бъдат хванати. Залавянето означава само и единствено загуба. Изрично се посочва, че подрастващите могат да употребят сила, за да завършат на първо място в турнира по смелост. В клипове в мрежата се вижда как деца на по 13-14 години крадат телефони, дърпат чанти, удрят и блъскат хора, за да станат №1. Някои се озовават в полицията – губят играта, но печелят още повече слава.

Немалко „герои“ пробват и едно тепърва набиращо сила предизвикателство -изкачване и спускане по тераси. На едно от видеата двама тийнейджъри се надпреварват да слязат от 16-ия етаж, вървейки по ръбовете и превръщайки се в нинджи. Набира популярност и изпитанието да не спиш повече от 24 часа.

Съвети за родители
1. Обяснете на детето си, че при никакви условия не бива да дава на непознати лична информация за себе си, за семейството или приятелите си (име, телeфонен номер, домашен адрес и други).

2. Ако сте дали съгласие детето ви да има профил в социална мрежа, уверете се, че профилът е регистриран с възраст под 18 години, защото това осигурява допълнителни защити.

3. Децата трябва да са много внимателни при избора на „потребителско име‟ (username), защото един провокативен username би покачил риска от тормоз от страна на недобронамерени хора.

4. Не допускайте детето ви да се среща с хора, с които се е запознало в интернет. Това може да бъде опасно и сериозно да застраши сигурността му. Ако все пак сте склонни да позволите такава среща, обяснете му, че тя задължително трябва да се случи на обществено място и с присъствието на родител или друг доверен възрастен.

Смъртоносни игри: Деца рискуват живота си с предизвикателства в TikTok

5. Обяснете на детето си, че хората в интернет невинаги са тези, за които се представят. Предупредете го, че трябва да е предпазливо и да не се предоверява на думите на случайни хора.

6. Въведете правило да не се свалят и инсталират непознати програми без вашето знание и разрешение.

7. Детето ви не бива да отваря съобщения от непознат подател, защото те често могат да съдържат вируси или неподходяща за деца информация.

8. Детето ви трябва да знае, че не бива да отговаря на съобщения с нецензурно или предизвикателно съдържание. Обяснете му, че винаги когато се почувства заплашено или притеснено, трябва да се обърне към вас, за да може да се реагира на момента.

Хлапаци ядат мишки и целят пенсионери с тухли
Напоследък се срещат все по-фрапантни примери за опасни предизвикателства в социалните мрежи. През 2017 г. беше бумът на сензацията „син кит“, за която се твърдеше, че е довела да самоубийството на повече от 1000 тийнейджъри само в Русия. Всички твърдения за нея бяха опровергани, но тя обиколи целия свят. Тази „игра“ обаче даде началната скорост на всякакъв тип надпревара със смъртта.

В TikTok репортер на „Марица“ се натъкна на клип-предизвикателство в България. Задачата на петима тийнейджъри беше да уцелят с тухла възрастен човек и да бягат колкото могат. Ако успеят – са признати за герои. Ако повалят стареца – вече са супергерои. От клипа стана ясно, че само един се осмели да изпълни „мисията“, като бутна старец с тухла в гърба.

В друг клип пък, отново родно производство, четирима се надпреварваха кой може да изяде по-бързо жива мишка. Предизвикателството се излъчва на живо в групова връзка, като случващото се е покъртително. Канибалската задача не се понрави на двама и те бяха изключени като страхливци. Останалите двама пък поведоха оспорвана битка, която завърши с кръв и повръщане.

Разпространяването на подобни сензации продължава необезпокоявано, независимо какви рестрикции въвеждат създателите на социалните мрежи. Смелостта и самодоказването при малчуганите обаче граничат с лудост и крият опасност да завършат с летален изход, предупреждават специалистите.

Майка разкри: Заварих сина си да се реже с нож
Не се откъсвам за дълго време от детето си, но то пак попада в капана на социалните мрежи. Това сподели пред „Марица“ майка на две деца – тийнейджъри от Пловдив. Тя пожела да остане анонимна, тъй като името й е познато на широката аудитория, но пък да даде гласност на проблемите, с които се сблъсква.

„Кошмарът идва изведнъж и това трябва да е ясно на всички родители. И с двете ми деца – момче и момиче, говоря непрекъснато. Обяснявам, че интернет е колкото полезно, толкова и опасно нещо. До втръсване повтарям, че наред с добронамерените хора там има и много лоши хора, които искат нередни и лоши неща. Те ме гледат с разбиращ поглед, наясно са. Час по-късно обаче сякаш нищо не е било“, разказа пловдивчанката.

Тя има показателни примери и с двете си деца. „Преди година се прибрах от работа. Синът ми се беше върнал от училище, а дъщеря ми – все още не. Чух някакъв неистов смях от детската стая. Отворих вратата и застинах на място. Синът ми държеше нож. Отсреща разговаряше с някои, който също беше с нож. Веднага го изтръгнах от ръцете му. След това разбрах, че си правили прорези и се надпреварвали кой ще издържи на повече болка. Що за лудост е това? Няколко души на живо, в група, стоят и гледат. Все тийнейджъри. Смеят се на другия, на когото не му стиска да се реже или пък го боли повече от другия“, разказа потресената майка.

Преди няколко месеца пък съвсем случайно заварила отворен чат на дъщеря си в социалните мрежи. Видяла, че някой пише на детето й, че много я харесва и няма да има против да „разгорещят“ разговора с голи снимки. „Първо полудях от ярост, после от притеснение, накрая от ужас. Блокирах го, без да я питам. След това говорихме с часове по темата“, спомня си майката.

„Дори и за час детето ви да е само, може да се случи всичко. Дори и да сте в другата стая, пак може да стане нещастие. Просто бъдете близо до децата си, без да е натрапващо за тях. А разговорите на нормален тон, повярвайте, лекуват“, посъветва тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ