Внимание! Полицията предупреждава за нова измама, взимат данните ви по скандален начин

Полиция, Спецакция, МВР

Сигнал за опит за измами чрез имейл съобщение е приет в Областната дирекция на МВР в Шумен, съобщават от пресцентъра й.

Получателят на писмото е получил уведомление, че е обект на разследване на естонската полиция, по-конкретно от служител с имена Атанас Трайков Илков.

Разследването се водило относно извършени престъпления, свързани с „киберпорнография“, „порнографски сайт“ и „детска порнография“, пише БТА.

Описано било още, че в рамките на 48 часа получателят трябва да бъде „изслушан по имейл“, с указания да се напишат мотиви и да бъдат разгледани и проверени за санкции.

Освен това пишело, че след този период сигналът ще бъде предаден на Иван Гешев, прокурор и специалист по киберпрестъпления, за да изготви заповед за арест. В писмото се казвало още, че снимка на получателя на имейл съобщението ще бъде публикувана в медиите и ще бъде регистриран като сексуален престъпник. Подписано е от Атанас Илков Трайков, ръководител на националната полиция и експерт в отдел „Престъпления“.

Получателят на имейла, извършил проверка в интернет и установил, че съществува мъж със същото име на ръководен пост в МВР и подал сигнал в полицията в Шумен, тъй като се злоупотребява с името му и вероятно е опит за измама.

Областната дирекция на МВР в Шумен съветва да бъдете особено внимателни, когато отваряте имейл, който изглежда като официално съобщение и в него подателят изисква да бъдат предоставени лични данни – имена, пароли и др.

След това е твърде възможно данните да се ползват злонамерено за кражба на самоличност, регистрации в интернет или кражба на финансови средства, ако бъдат предоставени номера на кредитни карти. Ако получите писмо със съмнително съдържание, уведомете екипа на вашата електронна поща. Не въвеждайте личните си данни в интернет и винаги бъдете внимателни преди да отворите линк към връзка, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен.

За нова измама чрез интернет сигнализираха от полицията в Шумен и на 30 май. Тогава двама жители на града потърсиха консултации с полицейски служители след обяви за продажби в интернет платформа.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ