Крум Зарков с голям гаф – цяла седмица се ослушва за сезирането на КС за Гешев. Брани лобистки интереси…

payimage-518190

На заседанието на служебното правителство на 21 септември, т.е. миналата сряда, по искане на служебния правосъден министър Крум Зарков колегите му излязоха с решение за сезирането на Конституционния съд с въпроса: „Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага извършването на проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?“.

„Според нас е налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата ни държава“, помпозно обяви Зарков преди една седмица.

От думите се разбира, че бившият депутат от БСП продължава линията на конфронтация с държавното обвинение и опитите на изпълнителната власт чрез политически натиск да влияе над независимата съдебна власт, като една от целите е подмяната на главния прокурор с удобен за политическата класа магистрат. Обичайната практиката на КС е часове след като дадена институция, имаща правомощие да ги сезира, го направи, да бъде образувано дело и да бъде определен конституционен съдия, който да е докладчик, а конкретното искане да бъде публикувано на официалната интернет страница на съда. Към сутрешните часове на 28 септември обаче нищо от това не е направено, поради простата причина, че Крум Зарков умишлено е въвел в заблуждение колегите си, като на практика служебните министри са гласували „празен лист“, т.е. МС е приел решение, но мотивите към него вече цяла седмица очевидно са обект на дописване, предава ПИК.

Излъгани се оказват и медиите, а оттам и цялата българска общественост, защото на 21 септември МС е сезирал КС, а към началото на работния ден на 28 септември, това още не е направено.

Парадоксалното е, че от сайта на Конституционния съд е видно, че той е образувал дело, определен е докладчик и е публикувано искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредба от Наказателния кодекс с дата 23 септември, т.е. два дни след обявеното от Зарков „действие“ на служебното правителство.

Разбира се, няма нищо спешно и належащо в случая, стига обаче този гаф на служебния правосъден министър да не е ярко доказателство за неговата зависимост от определено юридическо лоби, а именно известна адвокатска кантора, чиито съдружници, освен че традиционно защитават богати бизнесмени с политически амбиции, разследвани от прокуратурата, активно работят по овладяването на ключовите позиции в съда и прокуратурата.

Източници от правосъдното министерство са категорични, че почти всички действия на служебния министър в рамките на изминалите два месеца от началото на мандата му са продиктувани от лобистките интереси на въпросните адвокати, представлявали в съда бизнесмени като Иво Прокопиев, Огнян Донев, братята Атанас и Пламен Бобокови, членове на фамилията на Васил Божков и др. В МП са убедени, че истинските, именно въпросните адвокати, са и реалните автори на искането за тълкуване от КС за допустимостта главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага извършването на проверки над органи на централната и местната власти.

Изглежда лобистите до последно координират с олигархичните си партньори и редактират мотивите към питането на МС, на което Зарков е просто един марионетен приносител. Куриозното е, че Крум Зарков не се справя дори с ролята на обикновен пощальон, който трябваше още преди седмица да е администрирал и внесъл незабавно питането в КС. т.е. да го качи само два етажа, тъй като администрацията и самия Конституционен съд се помещават на последните етажи в сградата на МС на „Дондуков“ 1.

Очевидно обаче дори и това не е по силите на служебния правосъден министър, който скоро ще е поредният представител на изпълнителната власт, дръзнал да атакува главния прокурор и малко след това, безславно е потънал в забвение, аранжиран с прозвището „бивш“. „Техническото“ забавяне, както със сигурност Крум Зарков ще се опита да замаже собствената си правна безпомощност, би звучало несериозно, а в случая е и обидно, защото за пореден път показва, че случайно попаднали във властта политици еднодневки я употребяват за прокарване на лични и лобистки интереси. Във вторник Зарков си позволи още един обиден за Конституцията и конституционните съдии акт.

Недопустимо за представител на правителството, назначеният служебно министър, реши да коментира във фейсбук решението на КС за удължаване мандатите на съдебния инспекторат и Висшия съдебен съвет до избирането на нови състави. По този начин Зарков погази съветите на един от уважаваните председатели на Конституционния съд в първите години от неговото формиране – проф. Христо Данов, който казваше: .решенията на съда не се коментират, а се изпълняват“.

Макар да е млад и доста неопитен, което определено му личи, бившият червен депутат изглежда вече има „бели петна“ в съзнанието. Все пак той е участвал във всичките четири парламента, които за последните две години, така и не успяха да стартират и да проведат процедури за избор на нови съдебни инспектори и нови съдебни кадровици. Но вместо да признае собствения си провал и да поеме отговорност. Зарков си позволява да коментира конституционно решение, прието с мнозинство от 7 на 3 гласа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ