Острие на ГЕРБ пред КНСБ заяви категорично: По-високи данъци?! Не! Трябва правителство с подкрепа

кнсб герб

Камшичният ефект на всички бюджетни авантюри ще резултира в 2023 г. предупреди бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев. Той, бившият социален министър Деница Сачева, бившият министър на икономиката Кирил Ананиев и зам. икономическият министър в периода 2017 – 2020 година Лъчезар Борисов са лицата, които представляват ГЕРБ на среща с КНСБ. Традиционно преди изборите синдикатът се среща с политическите лидери, за да обсъдят основни акценти от бъдещото управление, съобщава „24 часа“.

„Притеснявам се, че българите приемат случващото се като реалити формат, а има десетки хиляди души загинали. Икономическите последици няма да изчезнат за година или две. Моята прогноза е, че войната ще приключи с максимално неблагоприятни за всички ефект, или ще продължи дълго. Не бих я пренебрегвал и като заплаха за националната сигурност, и за всички други сектори“, предупреди бившият вицепремиер. Дончев припомни, че на предишните им срещи е имало горещи дискусии. „Комплексът от кризи е косвен, има много силен „домашен“, български елемент. Ефектът, особено по отношение на инфлацията и несигурността са резултат от политиката на определени партии“, заяви той.

ГЕРБ предлагат конкретни решения, според тях, ако се нормализират цените на еленергията и ресурсите, това би имало ефект и спрямо инфлацията и тя да доближи тази е еврозоната.

Дончев припомни различията по въпроса с данъците между КНСБ и ГЕРБ. „Увеличаване на данъчната тежест за нас е неприемливо към момента. Не бива с идеологически или с религиозен фанатизъм да се връзваме към някакво число, дали към дълга, или към друго. Не е червена лампа, цялото дърво е светнало, говорим за лихвени равнища, пазарите, готовността да ни дадат пари“, заяви Дончев, притеснен от лошите позиции на страната.

Според него изходът е в ясен курс, правителство с подкрепа, тогава пазарите биха реагирали положително. „Един курс по връщане на публичните финанси към ясна перспектива ще отнеме 4-5 г. Не приемаме, че нормалният курс на България е перманентно, дори с малко, непрекъснато задлъжняване на страната“, подчерта бившият вицепремиер.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров представи акценти от меморандума им за социално-икономическото развитие на страната през следващите четири години. Той е изготвен на базата на 2 допускания – войната ще свърши и ще спре. „Не казваме кога, но в първата част на следващите 4 г., надяваме се, и второто – няма да изпаднем в глобална рецесия“, обясни шефът на КНСБ и изрази надежда, че публичните и частните инвестиции ще продължат да растат, както и БВП. Според КНСБ един от двигателите на БВП е потреблението и ще бъде така и напред. Синдикалистите се надяват до 2026 г. в максимална степен да се приближим до пазар на труда без работещи бедни, т.е. минималната работна заплата да е 80-85% от заплатата за издръжка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ