Важно за пенсиите! Финансова радост чака половината пенсионери у нас, процентите увеличение варират

Пенсионери

За 715 хил. българи ще има увеличение на пенсиите от 1 октомври с новото преизчисление. Останалите 1,3 млн. пенсионери обаче няма да вземат и стотинка отгоре.

Основната причина – по новото модифицирано швейцарско правило ще се преизчислят само пенсиите за трудова дейност. Това ще вдигне средната пенсия до 725 лв., което е ръст с малко над 8,5% спрямо септември 2022 г., пише 24 часа.

Кой ще получи увеличение?
Хората с пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване или трудова злополука и професионална болест.

Тези за военна и гражданска инвалидност, както и вдовишки добавки от такъв вид пенсии.

По-сериозен ръст могат да очакват пенсиониралите се преди 2016 г.

След тази година преизчислението ставаше чрез увеличаване на тежестта на осигурителния стаж в пенсионната формула и сегашното преизчисление не носи нови проценти на хората с пенсии, отпуснати от 2017-а насам.

Най-голямо ще е увеличението на старите пенсии отпреди 15 г., като средно те ще се вдигнат с над 10%. Тези, отпуснати преди 10-12 г., ще се вдигнат с между 5 и 8%.

Кой няма да вземе увеличение?
Това ще са пенсионираните след 31.12. 2021 г. Преизчисление няма да има и за пенсиите, несвързани с трудова дейност – социалните за старост и за инвалидност, персоналните и др.

Най-голямата група без стотинка отгоре е на хората на минимални пенсии, защото при много от тях действителният размер реално е по-нисък, но е приравнен към минималната. Тя през последните години се вдигаше изпреварващо и така, и със сегашното преизчисление около 43% от възрастните няма да получат по-висока сума и остават на 467 лв.

Все пак около 164 хил. души от тази група с преизчислението от 1 октомври ще успеят да прескочат минималната пенсия от 467 лв. Така на нея ще останат 806 хил., докато през юни са били 970 хил. души.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ