Радев хвърли бомба след срещата с президента на Азербайджан: Обсъдихме едно предложение…

Румен Радев и Илхам Алиев

За мен е изключително удоволствие да бъда домакин на държавния глава на Азербайджан президента Илхам Алиев. Направихме преглед на двустранните отношенията между страните ни – предизвикателства и възможности. Това каза президентът Румен Радев на среща с азербайджанския му колега Алиев, предава novini.bg.

„Активният диалог на високо и най-високо ниво през последните години допринесе отношенията ни да се издигнат до стратегическо партньорство. Азербайджан се утвърди като желан, приоритетен и надежден партньор“, каза Радев.

„Визитата на президента на Азербайджан има двойна символика: тя се извършва в годината от 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между страните ни, но визитата обхваща и важна дата – утрешния ден, когато откриваме газовата връзка между Гърция и България. Тази връзка ще ни даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан“, каза още той.

„Току-що обсъдихме с президента едно предложение, което постъпи към мен вчера, подписано от четири газови оператори на четири европейски държави – България, Румъния, Унгария и Словакия, които предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като меморандум г-н Алиев заедно с Урсула фон Дер Лайен в Баку“, информира Радев.

Той поясни, че това, което се предлага, е нов подход, който ще даде възможност да се инвестират значителни средства за разширяване на газовата инфраструктура, да пренасяме веднага допълнителни количества газ от Азербайджан към Европа, използвайки интегрираните газови мрежи на тези четири държави. „Ако имаме виждането на всички тези страни, готови сме още в рамките на месец да организираме среща на високо ниво, за да се задейства този проект“, допълни той.

„В условия на прекъснати доставки, високи цени, ние търсим нови възможности, иновативни решения. Обсъдихме с президента Алиев възможността някои от нашите големи промишлени консуматори на газ в областта на изкуствените торове, цимент, стъкло – същото произвежда и Азербайджан – да получават газ директно от Азербайджан, а после да излизат заедно на пазарите и да поделят печалбата. Това ще облекчи и „Булгаргаз““, каза още той.

Обсъдени са и възможностите за сътрудничество в редица сфери – информационни технологии и роботика, изкуствен интелект, производството на зелен водород, компоненти за автомобилната промишленост.

„Искам да благодаря на президента Алиев за това, че си удържа на думата и навреме имахме директна авиолиния Баку-София. Тя повиши двойно броят на туристите и бизнес пътуванията. Надявам се с края на пандемията линията да бъде възстановена“, не пропусна да спомене Румен Радев.

Азербайджанският премиер Илхам Алиев сподели, че е благодарен за гостоприемството и поканата, господин Радев: „По време на срещата на четири очи, а и в пленарното заседание видяхме какъв откровен диалог успяхме да установим. Засегнахме много теми и съм сигурен, че ще имаме изключителен успех и споразумения, постигнати по време на тази визита. Както и в миналото, нашите споразумения и съгласия са изпълнявани.“

„Днес България и Азербайджан са приятели и стратегически партньори. Имаме много по-близки отношения. Що се касае до политическите отношения, достатъчно е за споменем нашите срещи, макар и закъснели заради Ковид“, каза още Алиев.

Една от обсъжданите теми е енергийната сигурност, като ще се предприемат допълнителни мерки. „Азербайджанки газ пристига в България и сега обсъдихме допълнителни количества и обеми.“

„Поздравих Радев за утрешното събитие, което ни предстои – откриването на Интерконектора. Това е от историческо значение“, каза азербайджанския президент.

„Вярвам, че сътрудничеството ни в икономиката, инвестициите и търговията ще бъде значителна. Подканвам българските компании и дружества да работят в по-голямо сътрудничество, да се насочат и към нас. В нашата държава имаме големи инфраструктури проекти“, смята още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ