„Столипиново“: Цак-цак-цак и гласуваме, много е лесно! Справяме се

столипиново

Хвърлихме! Цак-цак-цак и готово. Така жителка на „Столипиново“ обясни как се е справила с машината в една от секциите на ОУ „Пенчо Славейков“. До 18,30 часа дворът на най-голямото учебно заведение в квартала беше почти празен, но малко по-късно се забеляза оживление. Млади и възрастни започнаха да прииждат, макар и на неголеми групи. По традиция кварталът отбеляза най-ниската избирателна активност в Пловдив и този вот не прави изключение. До 18 часа в 44 СИК, в която има 756 избиратели, бяха гласували едва 60.

„Не се затрудняват с машините. Не могат да четат, но познават цифрите. А и всички имат мобилни телефони и това им помага да се справят“, обясни пред „24 часа“ Магдалена Митова, председател на 48 СИК, която е в същото училище.

„Хвърлихме (гласувахме – б.а.), много е лесно“, обясни жена на средна възраст.

40-годишният избирател Красимир Бонев е убеден, че трябва да се гласува и се надява на нещо по-добро. „Наеми се вдигнаха, цените скочиха, всичко поскъпна. Хората се страхуват да гласуват, защото всеки гледа да хване кокала“, обясни той на кандидат-депутата Йордан Иванов, който беше дошъл, за да види как протича вота в квартала. „Успех ви желая“, отговори той на Бонев и си тръгна.

Застъпници и членове на СИК-овете пушеха на двора и обясниха, че избирателна активност е ниска, защото „Столипиново“ е празно. „Всички са в Германия на гурбет, има и в Англия. Само лятото си идват“, обясни Митко Ангелов. Според него нямало кой да си продаде гласа в етническия квартал вече. „С 20-30 лева не се става богат. Ние затова се записваме в СИК-овете, дават по 100-ина лева“, добави той.

През това време пред една от изборните секции 67-годишната Мери Петрова чакаше да влезе и се чудеше какво ще се промени за нея и близките й, след като гласува.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ